- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Bucătarii profesioniști spun că nu ai nevoie de ustensile scumpe sau ingrediente rare pentru a prepara cea mai bună friptură. Totul depinde de câteva detalii pe care, dacă le pui în aplicare, nu ai cum să dai greș, chiar dacă ești novice în ale bucătăriei. Iată cele mai utile trucuri pentru a prepara de Crăciun o friptură gustoasă:
Alege carnea potrivită
„Cea mai frecventă greșeală pe care o fac oamenii atunci când gătesc friptură se întâmplă înainte de procesul de preparare. Să alegi carnea potrivită, de calitate, este mai important decât să folosești tehnici complexe în procesul de gătire”, spune bucătarul Adam Perry Lang. Cea mai gustoasă este carnea care are ceva grăsime intramusculară, întrucât aceasta se topește în timpul preparării termice și contribuie din plin la aroma finală. Dacă preferi carnea slabă, asigură-te că aceasta are o culoare proaspătă și că este în termenul de garanție. Evită să cumperi carne din locuri neautorizate sau în care nu ai încredere.
Respectă indicațiile din rețetă
În cazul fripturilor preparate la cuptor, este extrem de important să respecți indicațiile rețetei în ceea ce privește temperatura la care trebuie preîncălzit cuptorul, precum și temperatura de coacere. În caz contrar, riști fie să arzi prea tare carnea sau să o usuci, fie să o scoți crudă la interior. Un cuptor electric, care să îți permită să setezi temperatura potrivită, să pornești cronometrul care să te anunțe când e cazul să scoți tava și să coacă friptura în mod egal pe toate părțile este indispensabil în orice bucătărie. În plus, cuptoarele moderne îți asigură o coacere optimă și la interiorul fripturii, astfel încât să nu mai fie nevoie să verifici carnea din cinci în cinci minute pentru a te asigura că s-a gătit corect.
Asigură-te că ai dezghețat bine carnea
Dacă păstrezi carnea la congelator, atunci este bine să te asiguri că ai dezghețat-o bine înainte de a o pune la cuptor sau a o tăia pentru grătar. Cel mai bine este să o lași să se dezghețe în mod natural, la temperatura camerei sau în frigider. Carnea care nu este dezghețată complet se gătește incomplet sau neuniform, iar gustul nu se va ridica nici el la nivelul așteptărilor.
Marinează carnea timp de câteva ore
Indiferent de modalitatea de gătire aleasă, carnea marinată va fi întotdeauna mai gustoasă și mai suculentă. Amestecă într-un bol puțin unt cu usturoi pisat și ierburi aromatice, apoi adaugă carnea în castron și las-o la marinat peste noapte. Cu cât stă mai mult în amestecul de condimente, cu atât va fi mai fragedă și mai aromată. De asemenea, în timpul gătirii, poți unge friptura cu o pensulă trecută prin acest amestec de condimente, mai ales dacă preferi un gust mai intens.
Încinge grătarul înainte de a pune friptura
Dacă nu vrei ca friptura să se lipească de grilajul grătarului, atunci asigură-te că acesta este încins înainte de a așeza carnea. Unii bucătari preferă să ungă grătarul înainte cu puțin unt sau ulei de măsline, astfel încât să poată manevra apoi carnea cu ușurință, fără riscul ca aceasta să se lipească. Este util să faci acest lucru mai ales când gătești carne de pui sau carne tăiată subțire, care se poate rupe sau arde mai ușor pe grătar.
Nu găti carnea în mod egal pe ambele părți
„Fie că o gătești la grill sau la grătar, ai grijă să pui carnea pe o parte două treimi din timpul de gătire și o treime pe cealaltă parte. Acest truc face ca friptura să aibă o crustă frumoasă și crocantă pe o parte, fără să fie uscată sau greu de tăiat”, spune bucătarul Brian Dunsmoor.
Sursa foto:mali maeder from Pexels
Cum alegi vinul perfect în funcție de pastele pe care le servești... Cum se prepară delicioasa rețetă Salată de vinete arăbească Baba Ganoush...