Fie că vrei o diversitate mai mare în bucătărie sau pur și simplu te-ai săturat de crutoane ai la dispoziție o mulțime de opțiune pentru a adăuga o notă crocantă salatei tale. Poți folosi chiar și resturi de la alte preparate pentru a evita risipa alimentară.
Cartofi prăjiți
Cartofii prăjiți pot aduce o textură crocantă salatelor de legume. Nu îi pune când sunt fierbinți, ci când aproape au ajuns la temperatura camerei. Cei mai buni sunt cartofii prăjiți în urmă cu o zi, pe care i-ai încălzit doar puțin. Se vor scufunda în dressing, iar îmbinarea de arome va face salata delicioasă.
Năut crocant
Salatele conțin, în general, o mulțime de carbohidrați sănătoși. Dacă vrei să îți asiguri și necesarul de proteine nu ezita să adaugi și o mână de năut crocant. Este perfect mai ales dacă nu vrei să consumi gluten. În plus, sunt foarte ușor de făcut acasă. Poți folosi fie năut din conservă, fie uscat. Pe cel din conservă îl scurgi și îl ștergi cu un prosop de hârtie. Apoi îl pui în tigaie și îl lași 10 minute, amestecând din când în când. Pe cel uscat îl gătești fără alți pași suplimentari. Poți pune și condimente pentru un plus de aromă.
Covrigei
Covrigeii nu sunt cea mai apetisantă gustare și îi alegi de obicei ca ultimă variantă pentru a-ți potoli foamea. Dacă ai desfăcut o pungă din care ai mâncat doar câțiva și nu știi ce să mai faci cu restul, folosește-i cu încredere într-o salată de legume. Sunt ușor sărați și crocanți astfel că pot înlocui cu succes crutoanele în orice salată.
Popcorn
Poate ți se pare ciudat să pui popcorn în salată, dar nu spune ”nu” până nu încerci. Se potrivesc perfect în preparate care conțin sosuri cremoase ca maioneza sau crema de brânză. Totuși, ține cont că vei avea o textură foarte crocantă, mai ales dacă au rămas boabe de porumb întregi.
Resturi de foitaj
Dacă ți-au rămas bucăți de foitaj cu care nu ai ce face le poți folosi în locul crutoanelor în salată. Pune peste ele câteva condimente, stropește-le cu ulei și da-le la cuptor pentru 10 minute. Se potrivesc în salate cu sosuri cremoase sau cu dressinguri pe bază de oțet.
Crackers
Biscuiții de tip crackers sunt sărați și crocanți, așa că sunt perfecți pentru salata ta. Poți chiar să îi amesteci cu puțin unt topit sau ulei și condimente și să îi dai la cuptor pentru 10-15 minute pentru a-i face și mai crocanți și aromați.
Capere
Scoate caperele dintr-un borcan și pune-le pe un prosop de hârtie ca să se absoarbă toată umiditatea. Apoi prăjește-le într-o tigaie până devin crocante. Scoate-le pe o farfurie și păstrează uleiul pentru alte preparate pentru că este foarte parfumat și va aduce un plus de aromă. Caperele sunt echilibrul perfect între sărat și umami, așa că vor fi un însoțitor excelent pentru sosul bogat în hamsii și parmezan din salata ta.
Citește și: Idei de salate sățioase pentu mese hrănitoare și pline de sănătate
Linte crocantă
Lintea crocantă este ușoară și delicată. Recomandarea este să folosești soiuri rezistente, cum ar fi lintea neagră, care își păstrează bine forma când sunt gătite. Dacă vrei să fie foarte crocantă, gătește-o la cuptorul cu ventilație sau în air fryer. Lintea se potrivește bine cu arome mediteraneene, condimentate cu chimen și coriandru.
(P) Totul despre mici: sortimente și garnituri... Care este diferența dintre fructoza din fructe și cea de sinteză?...