Culoarea face diferenţa în farfurie! Alimentele negre, precum ciocolata amăruie, trufele, fasolea neagră sau afinele sunt pline de antioxidanţi esenţiali în sezonul rece. Cu cât sunt mai închise la culoare, cu atât au mai multe proprietăţi, spun nutriţioniştii.
Alex Dumitru găteşte cu pasiune reţete româneşti, pe care le înnobilează cu preţioasele trufe. Aroma lor intensă completează perfect carnea roşie.
"România e o ţară foarte bogată în lucruri sălbatice, cum ar fi ciupercile şi chiar şi trufele. Avem obrăjori de vită, piure de ceapă caramelizată, legume de sezon, trufe negre. Putem face şi unt cu trufele, dăm prin răzătoare, amestecăm şi punem pe pâine dimineaţa sau seara" a spus Alex Dumitru, bucătar-şef.
Un kilogram de trufe poate ajunge şi la 3.000 de euro, însă câteva felii sunt suficiente pentru a face minuni şi când vine vorba de gust, şi când vorbim despre sănătate. Alimentele închise la culoare scad riscul de boli cardiovasculare, diabet şi chiar cancer, arată studiile.
Fructele negre de pădure conţin polifenoli, adică o categorie de antioxidanţi care reglează metabolismul şi stimulează imunitatea. Şi orezul negru, considerat cel mai sănătos sortiment, este bogat în proteine şi fibre şi are mai mulţi antioxidanţi chiar şi decât afinele. Iar strugurii negri conţin resveratrol, substanţă care protejează inima şi previne îmbătrânirea.
Culoarea nu dictează doar calitatea, ci şi preţul. O cutie de orez negru, de exemplu, costă 12 lei. Cu şapte-opt lei mai mult decât orezul alb. Iar o tabletă de ciocolată neagră poate să coste chiar şi 15 lei.