În tradiția ortodoxă mucenicii se prepară în fiecare an pe data de 9 martie, cu ocazia sărbătorii Sfântului Mucenic Teodor Tiron și a celor 40 de Mucenici din Sevastia.
Mucenicii sunt un tip de desert tradițional românesc cu o semnificație religioasă, fiind asociați cu sacrificiul și credința puternică. Tradiția de a mânca mucenici este legată de venerarea celor 40 de martiri și este un gest simbolic de recunoștință și cinstire a sacrificiului lor.
Se spune că tradiția aduce sănătate, protecție și belșug, fiind chiar și interpretată ca o sărbătoare ce marchează trecerea iernii și venirea primăverii.
Iată cum se prepară mucenicii în funcție de zona țării!
Cele mai iubite rețete de mucenici: de la varianta moldovenească la cea muntenească
În multe zone din România, mucenicii sunt preparați din aluat, fie în forma cifrei 8 care simbolizează infinitul și viața veșnică, fie sub formă de cruce. În anumite părți ale țării aceștia sunt serviți cu sirop de zahăr sau miere, iar în altele sunt savurați alături de nuci și scorțișoară.
Cu toate acestea, există două variante principale ale mucenicilor, care se fac astfel în funcție de regiune:
- Mucenici fierți sau mucenici muntenești făcuți dintr-un aluat de făină, apă și sare, fiert în apă cu zahăr, vanilie și scorțișoară, fiind adesea serviți cu nuci și miere sau sirop de zahăr;
- Mucenici copți sau mucenici moldovenești preparați dintr-un aluat dulce, cu unt și ouă, coapte în forma cifrei 8 sau cruce, fiind de asemenea serviți cu miere, nuci sau sirop de zahăr
Mucenici moldovenești vs. mucenici muntenești
Mucenicii moldovenești și mucenicii muntenești diferă în mod semnificativ datorită modului de preparare, a ingredientelor, dar și a aspectului.
În timp ce mucenincii moldovenești sunt mai moi, au o textură ușoară și mai puțin densă datorită procesului de fierbere, mucenicii moldovenești sunt mai densi și mai uscați datorită procesului de coacere.
În ambele variante, forma „8” sau crucea simbolizează viața veșnică și martiriul celor 40 de mucenici care au fost martirizați pentru credința lor creștină, dar fiecare regiune are propriile sale particularități și gusturi preferate.
Rețeta autentică de mucenici muntenești, cu aromă de scorțișoară
Pentru a te bucura de un gust intens, asigură-te că urmezi toți pașii de mai jos și că dispui de toate ingredientele.
Ingrediente muceninci muntenești
Pentru aluat:
- 500 g făină
- 100 g unt la temperatura camerei
- 2 ouă
- 200 ml apă călduță
- 50 g zahăr
- 25 g drojdie proaspătă
- 1 praf de sare
- 1 linguriță esență de vanilie
- 1 linguriță scorțișoară
- 1 lingură ulei pentru uns tava
Pentru sirop:
- 300 ml apă
- 150 g zahăr
- 1 linguriță scorțișoară
- 2-3 linguri miere opțional
- Nuci măcinate pentru decor
Mod de preparare muceninci muntenești
Pregătirea aluatului:
Într-un bol mic cu apă călduță se dizolvă drojdia și o linguriță de zahăr. Se lasă amestecul să stea timp de 10-15 minute până când începe să facă spumă.
Într-un bol mare se pune făina, zahărul, sarea, scorțișoara și esența de vanilie. Se adaugă ouăle, untul, dar și amestecul de drojdie. Se frământă aluatul până când devine elastic și neted.
Se acoperă aluatul cu un prosop curat și se lasă la dospit într-un loc călduț pentru o oră sau până volumul acestuia se dublează.
Formarea mucenicilor:
După ce aluatul a dospit, se împărte în aproximativ 10-12 bucăți mici și se răsucește fiecare bucată în formă de „8” sau de cruce.
Se așază mucenicii pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și se lasă să mai dospească încă 20-30 de minute.
Coacerea:
Se preîncălzește cuptorul la 180°C și apoi se coc mucenicii timp de 20-25 de minute până când devin aurii și bine rumeniți inclusiv pe margini.
Pregătirea siropului:
Într-o cratiță, se pune apa și zahărul și se fierb până se dizolvă zahărul. Se adaugă scorțișoara și opțional miere. Se lasă siropul să fiarbă la foc mic timp de 5 minute și apoi se oprește focul.
După ce mucenicii sunt gata se toarnă sirop cald și se lasă să absoarbă pentru câteva minute.
Decorarea:
La final se presară nuci măcinate deasupra mucenicilor siropați și apoi sunt gata de savurat.
Citește și: Rețetă de Cheesecake Dubai cu ciocolată. Se pregătește rapid și nu necesită coacere
Secretul gospodinelor din Moldova pentru mucenici gustosi
Pentru a te bucura de gustul unic din Moldova, asigură-te că ai toate ingredientele necesare și că urmărești fiecare pas.
Iată ce ingrediente folosește Jamila pentru această rețetă!
Ingrediente mucenici moldovenești
Pentru aluat:
- 1 kg făină
- 450 ml lapte
- 20 g drojdie uscată
- 3 ouă
- coaja de la o lămîie
- 50 ml ulei
- 150 g zahăr
- 1 lingură extract de vanilie
- 1 lingură extract de portocală
- putină sare
Pentru sirop:
- 400 ml apă
- 200 g zahăr
- 1 păstaie de vanilie
- coaja de la o lămâie
- coaja de la o portocală
Pentru decor:
- 300 g nucă măcinată
- 300 g miere
Mod de prepare muceninci moldovenești
Într-un bol mare se pune făina și adaugă sarea. Într-un alt recipient se încălzește laptele până devine călduț și se adaugă drojdie uscată și 150 g zahăr. Se amestecă și se lasă să stea timp de 10-15 minute pentru ca drojdia să se activeze și să înceapă să facă spumă.
Într-un alt bol, se bat ușor cele 3 ouă și se adaugă peste ele coaja de lămâie și coaja de portocală.
Se toarnă amestecul de lapte și de drojdie în bolul cu făină și, treptat, se adaugă ouăle bătute, uleiul, sucul de vanilie și sucul de portocală.
Se frământă aluatul până devine neted și elastic. Se acoperă bolul cu un prosop curat și se lasă la dospit într-un loc cald pentru aproximativ o oră sau până când își dublează volumul.
După ce aluatul a crescut se împarte în bucăți mici și se modelează în forma dorită. Se pot face biluțe, forme de „8” sau de cruce. Se așază mucenicii sau formele de aluat pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și se lasă aluatul să mai dospească timp de 15-20 de minute.
Se preîncălzește cuptorul la 180°C și se coace aluatul timp de 25-30 de minute până când devine auriu și pufos.
Într-o cratiță se pune 400 ml apă și 200 g de zahăr. Se adaugă păstaia de vanilie, coaja de lămâie și coaja de portocală și se fierbe amestecul la foc mic până când zahărul se dizolvă complet și siropul se îngroașă. Se lasă la răcit pentru câteva minute.
După ce formele de aluat s-au copt, se scot din cuptor și se lasă să se răcească puțin. Se toarnă sirop peste aluatul cald și se lasă- să absoarbă bine. Se amestecă mierea cu nucile măcinate într-un bol, iar după ce mucenicii sunt bine siropați, se presară nucile cu miere peste ei pentru un gust dulceag.
Poftă bună!
Citește și: Cât de gustoasă este prăjitura tiramisu care nu îngrasă. Rețeta simplă cu care poți bucura pe toată lumea