Antena Căutare

Celebru lanț de supermarketuri, amendat cu 5,5 milioane de lei. Au fost găsite fructe și legume stricate, dar și produse expirate

Un celebru lanț de supermarketuri a fost amendat de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) cu 5,5 milioane de lei.

imagine alimente expirate
Celebru lanț de supermarketuri, amendat cu 5,5 milioane de lei. Au fost găsite fructe și legume stricate, mizerie, dar și produse expirate | Shutterstock

Printre nereguli, au fost găsite legume și fructe stricate, mizerie și produse expirate.

Citește și: Experții în alimentație dezvăluie orele exacte din zi în care poți să mănânci ce poftești

Lanț de supermarketuri, amendă usturătoare din partea ANPC

Comisarii ANPC au amendat peste 300 de supermarketuri, care aparțin Mega Image, cu suma de 5,5 milioane de lei pentru mai multe nereguli. Aceștia au găsit mizerie, produse expirate, legume și fructe stricate. Peste 30 de magazine au fost închise temporar, notează News.ro.

Articolul continuă după reclamă

ANPC a transmis, joi, că desfăşoară, de la începutul lunii octombrie, o amplă serie de verificări la magazinele unuia dintre cele mai importante lanţuri de retail din România, Mega Image. Printre alte lanțuri de retail, comisarii ANPC au efectuat controale și în magazinele Lidl și Penny.

Citește și: Cum să împiedici fructele să mucegăiască

ANPC a precizat că, până în prezent, au fost luate în vizor 305 magazine din cele peste 800 deţinute de lanțul de retail Mega Image în România, la care se adaugă şi unul dintre depozitele lanţului, din judeţul Ilfov.

„Impactul social în viaţa consumatorilor, pe care îl are fiecare dintre marile lanţuri de magazine, ţine, bineînţeles, de dimensiunea reţelei acestora. Pentru a putea stabili dacă ne confruntăm sau nu cu o practică generalizată, am hotărât să verificăm cel puţin două treimi dintre punctele de lucru la nivelul fiecărui operator economic.

Nu înţeleg ce înseamnă obişnuit sau neobişnuit, atunci când se face referire la numărul acţiunilor de control. Deja două dintre lanţurile comerciale verificate se arată a fi mai tare vătămate de numărul acţiunilor decât de abaterile depistate. Nu există nicio restricţie legală legată de numărul controalelor. Mai mult, au fost verificate şi depozitele acestor operatori economici unde, de asemenea, au fost depistate nereguli.

Am prefera ca cei sancţionaţi să înţeleagă să pună produse de calitate la dispoziţia consumatorilor, în locul celor neconforme, plecând de la legumele şi fructele comercializate, până la produsele congelate cu prea multă gheaţă, comercializate la preţ de produs normal.

Sunt convins că fiecare dintre consumatori înţelege că ceea ce facem este numai în interesul acestora, iar numărul mic al operatorilor economici în raport cu milioanele de cetăţeni arată că aşa trebuie să procedăm”, a declarat preşedintele ANPC, Horia Constantinescu.

Citește și: Alimentul care trebuie consumat zilnic. Care este recomandarea făcută de Dr. Monica Pop pentru un sistem imunitar puternic

În urma controalelor recente, s-au găsit mai multe nereguli, printre care: comercializarea de legume şi fructe cu modificări organoleptice sau cu deficienţe de calibru; comercializarea unor produse alimentare cu modificări organoleptice; utilizarea unor vitrine sau lăzi frigorifice neigienizate sau deteriorate, cu rugină, insecte moarte, vopsea exfoliată, acumulări de apă şi reziduuri, praf şi grăsime sau cu strat gros de gheaţă, cu chedere neigienizate cu strat evident de impurităţi, praf şi resturi alimentare sau rupte şi lipite cu bandă adezivă, cu geamul crăpat, cu balamale şi şuruburi ruginite.

Comisarii ANPC au descoperit și produse expirate, produce cosmetice care nu aveau trecute pe etichetă toate informaţiile, produse alimentare congelate cu acumulare de gheaţă în interiorul ambalajului sau pe suprafaţă, nerespectarea, în zona gastro, a regimului de temperatură pentru păstrarea preparatelor, în masa caldă, de minimum +60C, prezenţa fenomenului de mucegăire pe suprafaţa lădiţelor din plastic în care erau depozitate produse alimentare preambalate, aflate în camera de frig, lipsa afişării preţurilor unor produse, comercializarea unor produse cu ambalaj deteriorat, expunerea la comercializare a unor produse din gama carne fără eticheta cu data deschiderii pentru a se putea stabili conformitatea produsului, decongelarea produselor, în zona gastro, la temperatura mediului ambiant.

Alte nereguli depistate au fost utilizarea, în zona gastro, a ustensilelor de bucătărie neprofesionale şi a bureţilor de sârmă, existenţa pavimentului deteriorat şi cu acumulare de impurităţi, cu resturi de ambalaje, etichete, praf, zone cu mucegai, nerespectarea condiţiilor de temperatură pentru păstrarea produselor alimantare indicate de producător, nerespectarea vecinătăţiii produselor depozitate în lada de congelare din spatiul de comercializare, depozitarea produselor direct pe paviment.

Au fost aplicate amenzi în valoare de 5,5 milioane de lei şi au fost oprite de la comercializare produse alimentare de 170.000 de lei.

Comisarii ANPC au propus închiderea temporară pentru cel mult şase luni pentru 12 magazine şi pentru o perioadă între 6-12 luni pentru alte 20 de magazine, a mai precizat sursa menționată.

(P) FoodKit primește finanțare de 1 milion de Euro...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Insula Iubirii Sezonul 8, 15 iulie 2024. Cortina a căzut și ispitele feminine au apărut de pe ecran, direct în fața băieților
Insula Iubirii Sezonul 8, 15 iulie 2024. Cortina a căzut și ispitele feminine au apărut de pe ecran, direct în fața băieților Luni, 15.07.2024, 23:40
Ai sport în AntenaPLAY Vezi acum
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Citește și
x