Cerealele sunt unul dintre alimentele cele mai echilibrate şi bogate din punct de vedere nutritiv pe care le avem la dispoziţie pentru micul dejun al copiilor .
Cum putem ști ce fel de cereale sunt bune pentru organismul copiilor când avem atâtea variante? Iată câteva informații care te vor ghita în alegerea cerealeleor potrivite în funcție de nevoile organismului celui mic!
Principalul nutrient de care au nevoie, atât copiii, cât şi adulţii, sunt carbohidraţii care ne conferă energia de care avem nevoie şi care hrănesc fiecare celulă a corpului uman, inclusiv celula cerebrală.
Din păcate, există atât o categorie de glucide “carbohidraţi buni”, cât şi una cunoscută sub numele de “carbohidraţi răi”. Mai exact, din acestă ultimă categorie, a carbohidraţilor profund dăunători, se regăsesc, de fapt, carbohidraţii care au fost cândva “buni”, adică naturali şi plini de nutrienţi, dar prin prelucrare şi rafinare ei au rămas doar o masă de calorii goale, cu indice glicemic mare (se absorb brusc, crescând instantaneu nivelul zahărului din sânge) şi fără valoare nutriţională. Consumul acestora poate duce la obezitate, diabet şi multe alte afecţiuni.
“Carbohidraţii buni”sunt cei integrali, neprelucraţi şi nerafinaţi, care, pe lângă glucide, conţin şi fibre, minerale şi vitamine.
Ca exemple de carbohidraţi nesănătoşi putem aminti toate produsele care conţin zahăr alb, făină albă sau alte cereale rafinate (alimente procesate, dulciuri, produse de patiserie, gemuri, dulceţuri, băuturi carbogazoase şi cerealele obişnuite pentru micul-dejun), iar printre produsele bogate în carbohidraţi sănătoşi pe care este bine să le consume atât adulţii, cât şi copiii, se numără fructele proaspete, legumele, cerealele integrale şi leguminoasele. Aceste produse bogate în carbohidraţi sunt menite să ofere organismului energia de care are nevoie, în special dimineaţa.
În doze substanţial mai mici organismul uman are nevoie, chiar de ceilalţi doi macronutrienţi extrem de importanţi (proteine şi grăsimi), dar şi de vitamine, minerale şi fibre, fiind foarte important să nu lipsească din alimentație şi să fie prezenţi în proporţii optime.
Faptul că alegem din raftul supermarketurilor o cutie cu cereale pentru micul dejun, crezând că acestea sunt naturale, sănătoase şi, în consecinţă, potrivite alimentaţiei copiilor, este o mare greşeală. Aceste produse pot conţine doar cereale rafinate, fără prea multe fibre şi alţi nutrienţi esenţiali şi pot fi pline de zaharuri simple (fructoză din porumb, maltoză, dextroză), conservanţi, coloranţi artificiali şi mulţi alţi aditivi chimici, toate acestea afectând, în timp sănătatea copilului.
În consecinţă, atunci când vine vorba despre un mic dejun sănătos pentru copilul tău, este indicat să îţi îndrepţi atenţia către produse cât mai naturale, care conţin unul sau mai multe tipuri de cereale integrale, cu un conţinut cât mai mic de glucide şi multe fibre, fiind, de asemenea, total lipsite de arome chimice, conservanţi chimici sau coloranţi artificiali şi alte chimicale.
(sursa: CSID)