Ciorba de burtă, sănătate curată. Ingredientul secret din cea mai bună rețetă

 

Ciorba de burtă provine din bucătăria turcească și se numără printre mâncărurile preferate ale românilor. Este bine să știți care sunt propietățile ei și cui îi este interzisă.

Ciorba de burtă reprezintă remediul perfect pentru răceli. Ea se prepară cu usturoi și oțet, iar acestea sunt inamicii răcelii. În plus, zincul din carnea de vită întărește sistemul imunitar.

Consumată fierbinte, ciorba de burtă are un conținut crescut de antioxidanți care distrug pur și simplu celulele canceroase și ajută de asemenea la metabolizarea mai rapidă a grăsimilor. 

Ea are un conţinut caloric ridicat care nu se datorează componenței de bază a reţetei - stomacul de animal (burtă) porc/vită, care este pură masă musculară, proteină şi fără prea mare conţinut lipidic. Rețeta de bază conține ingrediente cu o cantitate consistentă de smântână, ulei sau alte grăsimi animale ceea ce fac din ciorba de burtă o bombă calorică.

Ingrediente pentru 6 porţii de ciorbă de burtă ardelenească:

1 kg burtă prefiartă
1 rasol de vită sau 2 picioare de porc
2 morcovi
2 cepe
2 gogoşari din oţet
1 rădăcină pătrunjel
1 căpăţână usturoi
2-3 gălbenuşuri crude
3-4 linguri cu oţet de vin
1 cană smântână
4-5 fire de pătrunjel verde
1-2 ardei iuţi
piper, sare

Mod de preparare ciorbă de burtă ardelenească:

Speli bine burta cu apă călduţă, o laşi să se scurgă, apoi o pui la fiert cu rasolul de vită sau de porc. După ce iei spuma, laşi să fiarbă, la foc potrivit, 10 minute.

Între timp, cureţi morcovii, cepele şi rădăcina de pătrunjel, le tai felii şi le pui la fiert. Sărezi şi laşi să fiarbă în continuare 20-25 de minute, apoi scoţi legumele şi rasolul. Când burta este aproape fiartă (intră uşor furculiţa), adaugi gogoşarii din oţet tăiaţi feliuţe subţiri. Iei oala de pe foc să se răcorească.

Amesteci într-un castron smântâna cu gălbenuşurile şi torni peste ea câte un polonic de zeamă ca să se încorporeze bine şi să ajungă la temperatura ciorbei. Când ciorba s-a mai răcit un pic, adaugi amestecul de ouă şi smântână, dar şi usturoiul dat prin răzătoarea mică. Condimentezi cu sare, piper şi torni oţet după gust.

Serveşti ciorba de burtă originală ardelenească cu ardei iute.



facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI