Deși pare aliatul de nădejde al românilor în perioada caniculară, gheața poate fi și un inamic care, în anumite condiții, poate favoriza apariția unor probleme serioase de sănătate. Cu toate acestea, marii iubitori ai băuturilor reci nu țin cont de riscurile asociate consumului de gheață, de cele mai multe ori punându-se în pericol fără să își dea seama.
Specialiștii, însă, trag un semnal de alarmă și vin în ajutorul celor care, din dorința de a se răcori rapid, neglijează cele mai importante aspecte de care toată lumea ar trebui să țină cont.
Descoperă în rândurile de mai jos care sunt pericolele la care te expui atunci când consumi gheață!
Este gheața chiar atât de benefică în perioada caniculară? Ce pericole ascunde de fapt
Specialiștii atrag atenția că, deși gheața are efecte benefice pe moment și poate da o stare de bine, aceasta poate duce inclusiv șoc termic atunci când este consumată în exces.
Faptul că o simplă băutură poate conține peste 6 cuburi de gheață este destul de îngrijorător, iar dacă la început pot apărea simptome simple precum ar fi durerile în gât, ulterior pot surveni complicații mai serioase, cum ar fi amigdalita, infecțiile respiratorii, dureri de cap, scăderea imunității sau chiar și afecțiuni digestive.
„Consumul de gheaţă poate duce inclusiv la apariţia unor nevralgii, tot prin efectul vasoconstrictor al gheţii şi iritativ. Putem avea faringite, putem avea laringite debutate după excesul de gheaţă, după consumul în exces. Putem avea de asemenea, rinite acutizate la pacienţii cu rinite cronice, unoeri şi cei cu rinite alergice” a explicat Violeta Melinte, medic primar ORL, doctor în medicină, pentru Observator News.
Totuși, gheața consumată în exces poate duce și la apariția altor simptome grave, printre care se regăsesc: dureri abdominale, crampe, lipsa de fier, sensibilitate dentară accentuată, migrene provocate de șoc termic, infecții cauzate de bacterii prezente în apa din care a fost preparată gheața, spasme esofagiene sau gastrice, dar și probleme cardiovasculare la persoanele sensibile.
Managerii de cafenele susțin însă că fără gheață clienții nu ar putea să se bucure la fel de mult de băuturile răcoritoare, mai ales în zilele toride, când un pahar plin de cuburi de gheață aduce fix ceea ce aceștia au nevoie.
„Depinde de reţeta fiecărei locaţii, depinde de ce fel de fructe foloseşti, dacă foloseşti fructe congelate, dacă foloseşti siropuri, în cazul siropurilor atunci trebuie o cantitate mai mare de gheaţă pentru a avea o diluţie mai bună, în cazul fructelor congelate atunci gheaţa este mai puţină pentru că deja folosim acele fructe” a relatat Eduard Ancuţa, manager de cafenea.
Citește și: Testul de 7 secunde pe care proprietarii de câini trebuie să îl facă atunci când ies din casă pe caniculă