Carnea din comerț este cel mai ușor de preparat, însă cea de țară este mai gustoasă și dă preparatelor o aromă mai puternică. Cu toate acestea, atunci când ai un pui crescut în curte trebuie să ai mai multă răbdare. Poate dura și aproape două ore până carnea devine fragedă.
În cât timp fierbe carnea de pui
Când fierbi carne de pui trebuie să ții cont de proveniența și tipul cărnii, precum și de partea puiului pe care o prepari.
Carnea de pui din comerț fierbe mai repede deoarece provine de la pui crescuți industrial. Aceștia au o creștere rapidă și sunt mai fragezi. De regulă, aceasta se fierbe în aproximativ 30-40 de minute pentru un pui întreg. Dacă fierbi bucăți precum pieptul, pulpele sau aripioarele poate dura între 20 și 30 de minute.
Carnea de pui de țară, pe de altă parte, este mai tare și necesită un timp de gătire mai îndelungat, datorită faptului că puii sunt crescuți natural, au o dietă mai variată și o viață mai lungă. În acest caz, fierberea poate dura între 1 și 2 ore, în funcție de vârstă și de partea puiului. Un pui mai bătrân sau de țară are carne mai fibroasă și necesită o fierbere mai lentă, pe foc mic, pentru a deveni fragedă.
Pieptul de pui este partea care fierbe cel mai rapid, de obicei în 15-20 de minute în cazul puiului din comerț. Pentru puiul de țară, poate dura 30-40 de minute. Pulpele și aripioarele necesită ceva mai mult timp, deoarece sunt mai cărnoase și au mai multe țesuturi conjunctive. La puiul din comerț, acestea fierb în 25-30 de minute. La puiul de țară, între 45 și 60 de minute.
Carcasa sau întregul pui durează cel mai mult, în special dacă fierbi un pui de țară. Poate dura 2 ore pentru a obține o carne fragedă.
Atunci când fierbi carne de pui de țară este recomandat să lași focul mic pentru păstrarea aromelor, dar și pentru a obține o carne fragedă. Poți folosi și o oală sub presiune pentru a reduce timpul de fierbere. Dacă ți se pare că durează prea mult poți adăuga o linguriță de oțet sau puțin suc de lămâie pentru a grăbi fierberea.
Citește și: Rețete rapide de cină de luat cu cei dragi. Ce mâncăruri savuroase poți pregăti ușor și repede
Cum se fierbe corect carnea de pui
Chiar dacă pare un proces simplu, pentru a fierbe carne de pui este nevoie să respecți câteva sfaturi. În primul rând, indiferent de proveniența cărnii, este nevoie ca aceasta să fie proaspătă. Nu este neapărată nevoie să speli carnea de pui, dar dacă alegi să o faci ai foarte mare grijă la contaminarea încrucișată. Picăturile de apă nu trebuie să ajungă pe alte suprafețe pentru a reduce la minimum riscul de răspândire a bacteriilor Salmonella și Campylobacter. Spală foarte bine ustensilele folosite pentru tăierea puiului și apoi chiuvete și suprafețele atinse de carne.
Apoi pune carnea într-o oală mare și adaugă suficientă apă pentru a o acoperi complet. Adaugă sare, piper, foi de dafin, morcovi, țelină, ceapă sau alte condimente preferate. Acestea vor adăuga aromă cărnii în timpul fierberii. Pornește focul la medie intensitate și adu apa la punctul de fierbere. După ce începe să fiarbă, reduce temperatura pentru a menține o fierbere ușoară.
Pe parcursul fierberii, va apărea spumă la suprafață. Folosește o spumieră pentru a o îndepărta, astfel încât supa să rămână clară și să nu aibă impurități. Timpul de fierbere variază în funcție de tipul de carne. Verifică dacă este gătit folosind un termometru de bucătărie: carnea de pui ar trebui să atingă o temperatură internă de 75°C. După fierbere, lasă carnea să se odihnească timp de câteva minute înainte de a o tăia. Acest lucru va permite sucurilor să se redistribuie, menținând carnea fragedă.
Citește și: 4 rețete ușoare cu carne de pui tocată care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid
Cât timp fierbe o pulpă de pui
Timpul de fierbere pentru o pulpă de pui variază în funcție de mai mulți factori, inclusiv tipul de carne și modul în care aceasta a fost crescută. În general, va avea nevoie de aproximativ 25-30 de minute dacă este dezosată. Dacă pulpa are os, timpul de fierbere poate fi de 30-40 de minute. Este important să te asiguri că pulpa a atins o temperatură internă de 75°C pentru a fi considerată gătită corespunzător.