Fie că vorbim despre chiftele fragede, rulade suculente sau ardei umpluți cu arome discrete, carnea tocată de pui se pretează cu ușurință la combinații savuroase cu legume, condimente fine sau sosuri bogate. Are o textură moale, ușor de modelat, și captează excelent aromele în care este gătită, ceea ce o face ideală pentru preparate care pot fi adaptate gusturilor tuturor membrilor familiei, inclusiv ale copiilor.
În plus, carnea tocată de pui este o alegere practică pentru cei care își doresc mese echilibrate, dar nu au timp de gătit elaborate. Se prepară rapid și se poate păstra în frigider sau congelator pentru a fi integrată ușor în meniul săptămânal. De la plăcinte rustice și supe hrănitoare până la preparate inspirate din bucătării internaționale – cum ar fi gyrosul sau tacosul –, această carne oferă o bază sănătoasă și gustoasă pentru rețete variate.
CITEȘTE ȘI: Ruladă de pui umplută cu multe legume și sos delicios, rețeta lui chef Nicolai Tand
Ruladă din carne tocată de pui

Ingrediente
- 500 g carne tocată de pui
- 1 ceapă mică
- 2 căței de usturoi
- 1 ou
- 2 linguri pesmet
- sare, piper, cimbru și pătrunjel tocat după gust
- 100 g șuncă presată sau bacon (opțional, pentru umplutură)
- 100 g cașcaval sau mozzarella (opțional, pentru umplutură)
- ulei pentru uns tava
Mod de preparare
Ceapa și usturoiul se curăță și se toacă fin, apoi se încorporează în carnea tocată împreună cu oul și pesmetul. Se asezonează cu sare, piper, cimbru și pătrunjel proaspăt tocat și se frământă bine compoziția pentru a se omogeniza.
Pe o folie de copt sau o folie alimentară, carnea se întinde într-un dreptunghi de aproximativ 1-2 cm grosime. Se așază feliile de șuncă și cașcavalul peste compoziția de carne, apoi se rulează cu grijă, ajutându-ne de folie, pentru a forma o ruladă compactă. Folia se strânge bine la capete pentru a menține forma și rulada se așază într-o tavă unsă cu puțin ulei.
Rulada se coace în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de 40-45 de minute, până când carnea este bine gătită, iar suprafața devine ușor rumenă. Se lasă să se odihnească câteva minute înainte de a fi feliată și servită. Această ruladă este o variantă ușoară și gustoasă, ideală pentru o cină sănătoasă sau un prânz în familie, oferind textura delicată a cărnii de pui și aromele îmbietoare ale umpluturii.
CITEȘTE ȘI: Rețetă de ruladă din carne de porc umplută cu ciuperci și dulceață de ardei iuți
Plăcintă din carne de pui

Ingrediente
- 500 g carne de pui (fiartă sau gătită la abur, apoi tocată)
- 1 ceapă medie
- 1 morcov mic
- 1 ardei gras
- 100 g mazăre (opțional)
- 2 linguri ulei
- sare, piper, cimbru uscat
- 2 linguri de smântână sau 1 lingură de făină și 100 ml lapte, pentru legarea compoziției
- Pentru aluat (sau se poate folosi un aluat fraged congelat din comerț)
- 300 g făină
- 150 g unt rece
- 1 ou
- 3 linguri apă rece
- ½ linguriță sare
Mod de preparare
Făina se amestecă cu sarea, apoi se adaugă untul tăiat cubulețe și se frământă rapid cu degetele până se obține o textură nisipoasă. Se adaugă oul bătut și apa rece și se frământă aluatul până se leagă. Se înfășoară în folie și se lasă la rece 30 de minute.
Ceapa, morcovul și ardeiul se curăță și se toacă mărunt, apoi se călesc în ulei până devin moi. Se adaugă carnea de pui și, opțional, mazărea. Se asezonează cu sare, piper și cimbru, apoi se adaugă smântâna sau amestecul de făină și lapte, pentru a lega compoziția. Se fierbe totul încă 2-3 minute până se obține o textură cremoasă, apoi se lasă să se răcească ușor.
Aluatul se împarte în două părți: o parte se întinde în forma de tartă sau tavă și se înțeapă cu furculița. Se toarnă umplutura, apoi se acoperă cu a doua foaie, întinsă subțire. Marginea se presează bine, iar suprafața se unge cu ou bătut. Se coace plăcinta la 180°C timp de 35–40 de minute, până devine aurie.
CITEȘTE ȘI: Plăcintă cu carne tocată servită cu o dulceață picantă, deosebită
Chiftele din carne de pui în sos de ceapă

Ingrediente pentru chiftele
- 500 g carne tocată de pui
- 1 ou
- 2 felii de pâine înmuiate în lapte și bine stoarse
- 2 căței de usturoi dați prin presă
- 1 linguriță sare
- ½ linguriță piper
- ½ linguriță cimbru uscat (opțional)
- 2 linguri ulei pentru prăjit
- Ingrediente pentru sos:
- 3 cepe mari
- 1 lingură făină
- 250 ml supă de pui sau apă
- 2 linguri ulei
- sare și piper după gust
- 1 frunză de dafin (opțional)
Mod de preparare
Carnea tocată se amestecă cu oul, pâinea înmuiată, usturoiul, sarea, piperul și, opțional, cimbrul. Compoziția se omogenizează bine, apoi, cu mâinile umezite, se formează chiftele mici. Acestea se prăjesc într-o tigaie cu puțin ulei, până capătă o crustă aurie pe toate părțile. Se scot pe hârtie absorbantă și se lasă deoparte.
Ceapa se curăță și se taie solzișori subțiri. Într-o tigaie adâncă sau o cratiță, se călește ceapa în ulei, la foc mic, până devine moale și ușor caramelizată. Se adaugă făina și se amestecă energic, apoi se toarnă treptat supa de pui sau apa, amestecând continuu ca să nu se formeze cocoloașe. Sosul se lasă să fiarbă 5-10 minute, se asezonează cu sare, piper și dafin, apoi se adaugă chiftelele și se mai fierbe totul împreună încă 10 minute, la foc mic, ca aromele să se întrepătrundă.
Chiftelele în sos de ceapă sunt ideale alături de piure de cartofi, mămăligă sau orez. Gustul dulceag al cepei caramelizate se potrivește perfect cu delicatețea cărnii de pui, iar sosul consistent transformă acest preparat într-un fel principal sățios și reconfortant.
Ardei umpluți cu carne tocată de pui

Ingrediente
- 8 ardei grași (preferabil de mărime medie, cât mai egali între ei)
- 500 g carne tocată de pui
- 100 g orez
- 1 ceapă medie
- 1 morcov mic (opțional)
- 1 ou
- 2 linguri pastă de roșii
- Sare, piper, cimbru uscat
- 2 linguri ulei
- 500 ml suc de roșii (sau bulion diluat)
- 1-2 frunze de dafin
- verdeață proaspătă (pătrunjel sau mărar), pentru servit
Mod de preparare
Ceapa se toacă mărunt și se călește ușor în ulei, până devine translucidă. Dacă se folosește, morcovul se dă pe răzătoare fină și se adaugă peste ceapă, lăsându-se 2-3 minute pe foc mic.
Orezul se spală și se amestecă, crud, cu carnea tocată de pui, legumele călite, oul, o lingură de pastă de roșii, sare, piper și puțin cimbru. Compoziția se omogenizează bine.
Ardeii se spală, li se taie capacele și li se curăță interiorul de semințe și nervuri. Se umplu cu amestecul de carne, lăsând un mic spațiu liber la vârf (pentru ca umplutura să nu iasă în timpul fierberii). Capacele se pot așeza la loc sau se pot lăsa deschiși.
Într-o cratiță încăpătoare, se așază ardeii vertical, unul lângă altul. Se toarnă peste ei sucul de roșii diluat cu puțină apă, se adaugă o lingură de pastă de roșii, frunza de dafin și un praf de sare. Lichidul trebuie să ajungă până aproape de vârfurile ardeilor.
Preparatul se fierbe acoperit, la foc mic, timp de aproximativ o oră – până când ardeii devin moi, iar umplutura este gătită complet. Spre final, se poate da cratița la cuptor pentru 15 minute, ca să se rumenească ușor deasupra.
Ardeii umpluți cu carne de pui sunt o variantă mai ușoară a rețetei clasice, dar la fel de gustoasă. Se pot servi calzi, cu smântână și verdeață proaspătă, sau reci, după preferință.
(P) Vinurile românești cuceresc Franța: Murfatlar vinul, în „top 100 wines of the world”, la Cannes... Iei masa la iarbă verde? Iată 6 rețete pentru picnic din care să te inspiri...