Studiile efectuate în 2017 de cercetătorii americani de la Barcelona's Hospital Clinico menționează că nucile sunt un aliment foarte sănătos, care ne prelungesc viața. Aceste fructe oleaginoase conţin acid alfa linoleic, care împiedică îngroşarea arterelor şi sunt benefice pentru bolnavii cu tulburări de ritm cardiac. De aceea, cercetătorii recomandă bolnavilor de inimă să includă în dietă opt nuci pe zi.
Experimentul realizat la prestigioasa instituție medicală a mai demonstrat că, spre deosebire de uleiul de măsline, nucile au ajutat la menţinerea elasticităţii şi flexibilităţii arterelor, indiferent de nivelul colesterolului. Un nou studiu, efectuat la Universitatea Scranton din Pennsylvania (SUA), aduce şi mai multe informaţii interesante, care susţin ideea introducerii acestor fructe oleaginoase în dieta zilnică.
Citește și: Secretele celor mai reușiți Mucenici Moldovenești direct de la bucătarii prezenți la Festivalul Mucenicilor
Astfel, cercetătorii au dovedit că nucile sunt cele mai sănătoase alimente din categoria fructelor oleaginoase. Ele conţin atât fibre sănătoase, proteine, minerale şi vitamine, cât şi un număr mare de antioxidanţi, mai puternici decât la celelalte tipuri de nuci. În cadrul acestui experiment, specialiştii au analizat ce beneficii au pentru organism nucile în comparație cu celelalte fructe oleaginoase: migdale, arahide, fistic, alune, nuci braziliene, nuci cashew, nuci de Macadamia şi nuci pecane.
Citește și: Rețetă de mucenici de post umpluți cu nucă. Sfințișori de post umpluți și însiropați
Autorul cercetării, doctorul Joe Vinson, precizează că „o mână de nuci conţine aproape de două ori mai mulţi antioxidanţi decât aceeaşi cantitate de arahide sau de alte tipuri de alune". Nucile sunt de două şi până la 15 ori mai puternice în lupta cu radicalii liberi decât vitamina E, cunoscută pentru proprietăţile ei antioxidante. Potrivit doctorului Vinson, un alt beneficiu al nucilor este acela că ele pot fi mâncate în stare naturală, fără să fie gătite, proces prin care ar pierde din proprietăţile majore.
Oamenii de ştiinţă recomandă un consum zilnic de şapte nuci pentru a reduce riscul bolilor de inimă, anumitor tipuri de cancer și al diabetului zaharat de tip 2. Mai mult, nucile combat cauzele îmbătrânirii. Din nefericire, oamenii nu mănâncă foarte multe nuci de teamă să nu ia în greutate. Doctorul Vinson subliniază însă faptul că nucile conţin grăsimi sănătoase, nu saturate (care duc la înfundarea arterelor) şi că, dimpotrivă, nucile reduc supra-alimentarea, instalând senzaţia de saţietate.