În fucție de zonele țării, celebrii mucenici care se prepară pentru ziua de 9 martie, pot fi de mai multe feluri, de la mucenicii împlețiți și glazurați cu miere și nucă, la cei fierți, dar pot avea diverse forme, cum este forma de om.
În zona Maramureșului, pentru zia de 9 martie, când este Sărbătoarea creștină a Sfinților 40 de Mucenici din Sebastia, se prepară câte 40 de mucenici moldovenești, 40 de plăcinte și pancove, dar și mucenici fierți în zeamă aromată cu multă scorțișoară.
Iată ce ne trebuie pentru Rețeta tradițională de Mucenici Moldovenești:
- 750 gr făină
- 150 gr zahăr
- 7 gr de drojdie uscată
- 350 ml apă
- 100 ml ulei
- un praf de sare
- Sirop:
- 250 ml apă
- 50 gr zahăr
- coajă rasă de portocale și de lămâie
- 2 lingurițe esență de rom
- Decor:
- miere
- nucă măcinată
- scorțișoară
Cum se prepară Rețeta tradițională de Mucenici Moldovenești
Pentru aluatul de mucenici, se prepară de fapt un aluat ca la Rețetele de cozonac de post.
Se cerne făina într-un vas.
Drojdia de amestecă cu o lingură de zahăr și 2 linguri de apă caldă, apoi se toarnă la centrul făinii unde se va face o adâncitură. Se lasă așa 10-15 minute, până se dezvoltă maiaua.
Maiaua se amestecă cu mirodeniile și cu făina din vas, turnând treptat și restul de apă caldă în care se dizolvă zahărul și uleiul, de asemeni, cald.
Se frământă un aluat ca de cozonac și se lasă la dospit pentru o oră.
Apoi se rup bucăți mici din aluat care se întind pe masa înfăinată în formă de fitile lungi și subțiri. Fitilele se împletesc în două, apoi se unesc la capete și se crează forma cifrei 8.
Se așază mucenicii moldovenești în tava tapetată cu hârtie de copt și se mai lasă să se dezvolte aproximativ 15-20 de minute, timp în care se pornește cuptorul la 180 de grade.
Se coc delicioșii mucenici moldovenești pentru 30-35 de minute, sau până sunt frumos rumeniți.
Între timp, se fierbe un sirop din apă cu zahăr, coajă de citrice și esență de rom.
Mucenicii moldovenești se vor trece, după ce se mai răcesc, prin sirop, doar cu partea de deasupra, apoi se așază pe un grătar, se ung cu miere și se presară nucă măcinată și amestecată cu scorțișoară peste ei.
Secretele celor mai gustoși mucenici constă în aromele folosite atât la aluat, cât și la sirop!
Să vă fie de folos!