Cozonacii ocupă un loc special în bucătăria românească şi nu există sărbătoare la care gospodinele să nu încerce să-i prepare sau să-i cumpere de la cele mai pricepute. Pentru că se apropie Paştele, merită să testaţi ă reţetă specială, de la 1800, recomandată la acea vreme de Mihail Kogălniceanu şi Costache Negruzzi.
Cei doi au scris o carte de bucate, denumită “200 reţete cercate de bucate, prăjituri şi alte trebi gospodăreşti”, pe care au publicat-o în 1841, conform revistafelicia.com.
Reţeta lor de cozonaci este delicioasă chiar şi numai ca lectură.
“La trei ocă (n.r. 1 oca = aproximativ 1 kg) de făină, faci plămădeală cu o litră (n.r. aproximativ 250 g) drojdie de bere (la vremea aceea, drojdia nu era solidă, ca azi, deci cantitatea va fi mult mai mică) şi cu una litră de lapte, puind şi trei ouă întregi, laşi de dospeşte frumos şi pui două litre şi jumătate de lapte, 18 ouă întregi, trei litre de unt topit şi sarea trebuincioasă şi, frământându-l până ce se desprinde de mâini; apoi lasă de dospeşte frumos şi, după ce au dospit bine, întoarce aluatul, îl mai lasă puţin de şede, pe urmă, făcând cozonaci, îi ungi cu gălbenuş de ou şi-i dai la cuptori”.