Pentru spaţiul românesc, baconul este mai mult sau mai puţin o noutate, deşi, la rândul nostru avem o multitudine de preparate din carne care pot rivaliza cu acesta. Totuşi, în occident şi, cu precădere în Statele Unite ale Americii, baconuul este un preparat de bază pentru dietele multor persoane, ajungând în punctul în care reprezintă un fenomen cultural.
O celebră firmă de carne din America experimentează crearea de produse din carne artificială și începe cu punerea pe piață a bacon-ului din carne vegetală. Baconul este unul dintre cele mai consumate produse alimentare din America, motiv pentru care încercarea de înlocuire a cărnii animale cu cea vegetală ar ajuta la stoparea uciderii animalelor și adoptarea altor alternative alimentare.
Experţii sunt de părere că o alternativă din carne artificială a bacon-ului reprezintă o provocare mult mai mare faţă de crearea unui burger. În cazul burgerului, compoziţia cărnii este relativ omogenă şi permite o predictibilitate a modului în care arată după gătire. Însă, ce individualizează baconul, pe lângă gust, este compoziţia sa eterogenă, care se dovedeşte a fi mult mai greu de reprodus în laborator şi după în tigaie.