Portokalopita este o prăjitură grecească extrem de îndrăjită. Are o textură moale și un gust dulce, parfumat și aromat. Ai nevoie de câteva ingrediente ce nu costă mult și pe care în mod sigur le ai în prin casă.
Descoperă cât de simplu și rapid poți pregăti acasă la tine cea mai bună rețetă de prăjitură grecească portokalopita. O poți servi ca desert alături de o ceașcă de cafea sau o poți pregăti la ocazii speciale, ca să îi surprinzi pe cei dragi.
Rețetă de prăjitură grecească portokalopita - Ingrediente
- 540 gr aluat de foietaj
- 3 ouă
- 125 grame zahăr tos
- 200 gr smântână grasă (sau iaurt grecesc)
- Coaja de la 3 portocale
- Sucul de la 2 portocale
- O jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu
- 1 linguriță praf de cop
- 125 grame unt (de preferat, nesărat)
- Pentru sirop ai nevoie de:
- Sucul de la 4 portocale
- Sucul de la o lămâie
- 150 grame zahăr tos
Rețetă de prăjitură grecească portokalopita - Mod de preparare
Pe tava aleasă în care ai pus hârtie de copt (sau tava unsă cu grăsime și tapetată cu făină) pune foietajul și fie îl lași să se usuce preț de câteva ore, fie bagi totul la cuptor până ce foietajul se usucă, dar nu prinde culoare arămie. Bate ouăle într-un bol cu zahărul tos, smântâna (sau iartul grecesc, zeama de portocale și coaja, adaugă și praful de copt și bicarbonatul și unul topit și omogenizează totul.
Adaugă amestecul peste foietaj și coace totul timp de 45 de minute, până ce la suprafață totul devine auriu și prăjitura este solidă, nu lichidă. Scoate tava din cuptor și lasă totul să se „odihnească”. Pregătește siroopul amestecând sucul de portocale cu cel de lămâie și cu zahărul și ai grijă să amesteci cât mai bine, până ce zahărul s-a topit și totul e omogenizat cum trebuoe.
Poți pune totul într-o tigaie pe aragaz, căci căldura va grăbi procesul de topire. Când prăjitura s-a răcit toarnă uniform siropul obținut. Bagă totul la frigider peste noapte și servește a doua zi.
Poți decora apoi cu felii subțiri de portocală, o cupă de înghețată de vanilie sau frunze de mentă proaspătă.
Sursa: theguardian.com
(P) Rețete pentru o cină rapidă... Rețetă de prăjitură cu kiwi. Cum se prepară desertul răcoritor și exotic...