Varza acră este unul dintre alimentele de bază din sezonul rece și se poate prepara în multe combinații, dintre care și această rețetă de varză acră cu sos de roșii și ciuperci.
Varza acră călită este o mâncare mult îndrăgită de români, însă este foarte gustoasă și în diferite combinații, una dintre ele fiind chiar rețeta de față: Varză acră cu sos de roșii și ciuperci.
De cele mai multe ori ne este poftă de preparatele clasice, așa cum se știm de acasă, de la mama sau bunica, însă merită să încercăm și alte variante de rețete, pentru că le putem descoperi de-a dreptul deosebite.
Varza acră se combină foarte bine, în timpul gătirii cu diverse legume cum ar fi: ardeii, morcovii, roșiile, dar și cartofii. O porție de varză călită merge de minune cu o porție de piure de cartofi, așa cum se obișnuiește în bucătăria austriacă.
Însă combinația de varză cu ciuperci, esteuna inedită, dar tare gustoasă, având în vedere și celelalte ingrediente folosite.
Pentru un plus de gust și aromă deosebită se adaugă și câțiva căței de usturoi.
Mai întâi se toacă varza acră fideluță și se ține în apă rece 15-20 de minute, în funcție de cât de sărată și de acră este.
Pentru a toca varza acră fideluță, sau în franjuri uniforme se desfac foile de la varză, se pun una peste alta și se formează rulouri. Apoi se taie rulourile în fâșii aproximativ egale. Este o metodă deprinsă de la Vlăduț, bucătarul de la Neatza cu Răzvan și Dani.
După ce am ținut varza la desărat, o punem într-o sită să se scurgă și ne ocupăm de restul ingredientelor.
Curățăm și tocăm ceapa și ustuoiul și le punem la călit în ulei încins. Oprim un cățel de usturoi pentru mai târziu.
Când ceapa își schimbă culoarea, adăugăm ciupercile feliate. le amestecăm bine cu ceapa și le lăsăm să se prepara, mai întâi la foc iute până își lasă sucul, apoi cu intensitatea focului redusă, până sunt bine pătrunse.
Adăugăm pasta de roșii și mai fierbem ingredientele pentru câteva minute, după care adăugăm varza acră bine scursă și două foi de dafin. Amestecăm varza cu ingredientele, pe foc, 8-10 minute, după care îndepărtăm foile de dafin. Acestea își lasă savoarea în doar câteva minute, în schimb, gătite timp îndelungat devin amare și influențează în mod neplăcut gustul preparatelor.
Citește și: Rețeta de Varză a la Cluj sau Varză în straturi, o rețetă cu tradiție în bucătăria românească
Pregătim un vas termorezistent la baza căruia punem 2 crenguțe de cimbru și firul de mărar uscat. Adăugăm ingredientele din vasul de pe foc și le dăm la cuptor pentru aproximativ o oră, la foc mic spre mediu.
Spre final de gătire mai adăugăm un cățel de usturoi răzuit.
Este chiar delicioasă această mâncare de varză acră cu sos de roșii și ciuperci, merge de minune servită cu mămăliguță și o lingură de smântână!
18:45 |
![]() |
Brigitte&Pastramă |
20:00 |
![]() |
Jurământul |
23:45 |
![]() |
Xtra Night Show |
17:00 |
![]() |
Acces Direct |
17:30 |
![]() |
CulTour |
09:00 |
![]() |
Star Matinal |
08:00 |
![]() |
Neatza cu Răzvan şi Dani |
14:00 |
![]() |
Mireasa |
19:45 |
![]() |
Showbiz Report |
12:00 |
![]() |
Observator 12 |
22:00 |
![]() |
Giani Kiriță – Antrenat la Școla Vieții |
13:30 |
![]() |
Mireasa |
19:00 |
![]() |
Observator 19 |
18:45 |
![]() |
Mămici de pitici cu lipici |
13:00 |
![]() |
Cea mai tare din parcare |