Antena Căutare

Sarmale de post ca la bunica. Ingredientul secret care le dă gustul copilăriei

Fie că vrei să ții post sau pur și simplu îți dorești un fel de mâncare care să nu conțină carne, sarmalele de post, ca la bunica, reprezintă rețeta ideală. Iată mai jos de ce ingrediente ai nevoie!

Galerie
Sarmale de post ca la bunica. Ingredientul secret care le dă gustul copilăriei | Shutterstock

Fiecare dintre noi a mâncat măcar o dată sarmale de post, iar rețeta pe care o făcea bunica nu poate să lipsească din carnetul fiecărei gospodine. Sarmalele de post sunt gustoase, sățioase și pot fi mâncate oricând chiar dacă nu intenționezi neapărat să ții post. Iată cum să le prepari!

Citește și: Care a fost reacția unor britanici când au gustat din mâncarea tradițională românească. Ce au putut să spună despre sarmale

Rețeta de sarmale de post preparate ca la bunica

Rețeta de sarmale de post, ca la bunica, nu este deloc grea și poate fi făcută și de către persoanele cu mai puțină experiență în bucătărie. Ca îngrediente, pentru o oală de sarmale de post, ai nevoie de:

Articolul continuă după reclamă
  • foile de la 3 verze murate,
  • 500 g suc de roșii
  • 2 cepe tocate marunt
  • 100 g pastă de tomate
  • 1 morcov răzuit
  • 200 g orez
  • cimbru uscat
  • 1 legătură pătrunjel
  • 3-4 linguri ulei
  • 4-5 foi de dafin
  • sare și piper

De obicei, bunica folosea orez cu bobul rotund, dar se poate pune și alt tip de orez. Pentru ca sarmalele să fie aromate, bunica punea mai multe foi de dafin, piper boabe și cimbru uscat.

De asemenea, varza pe care o folosea bunica la sarmale era mereu murată. În cazul în care alegi aceeași variantă și nu varza dulce, este indicat să treci varza murată înainte prin câteva ape pentru a mai scăpa de sare și acreală.

Mod de preparare:

Pentru început, se spală și se toacă mărunt ceapa, ardeiul gras şi morcovii. Orezul se spăla şi se pune la călit timp de 1-2 minute. Mai apoi, se adaugă legumele, sarea și piperul, după gust. Întreaga compoziție se lasă la fiert timp de zece minute.

Varza pentru sarmale se spală cu apă rece şi se lasă la scurs. După ce rulăm sarmalele, le punem în straturi într-o oală cu fundul gros, unsă cu ulei, nu înainte de a pune un strat de foi varză. Pe urmă, adăugăm câteva boabe de piper, iar deasupra încă un strat de foi varză.

Trebuie să fim atenți și să completăm mereu cu apă atunci când este nevoie, până la nivelul sarmalelor, apoi dizolvăm pasta de roșii. Oala se lasă la fiert la foc mic timp de aproximativ o oră.

Rețeta de sarmale de post cu ciuperci și nuci

Aceasta este o altă rețetă foarte delicioasă pe care ar trebui să o încerci. Nu este greu de făcut, iar ca ingrediente ai nevoie de:

  • 1 varză murată
  • 250 g orez
  • 250 g ciuperci proaspete
  • 100 g miez de nucă
  • 2 cepe
  • 1 morcov
  • 300 ml suc de roșii
  • sare și piper
  • 50 ml ulei
  • o legătură de pătrunjel

Pentru început, lăsăm varza la desărat în apă rece timp de aproximativ o oră, apoi alegem frunzele mari și intacte. În cazul în care acestea sunt prea mari, le tăiem în jumătăți. Ceapa și morcovul le tăiem cubulețe, apoi le călim timp de patru-cinci minute la foc mediu.

Mai apoi, adăugăm ciupercile spălate și tăiate fin, gătim pentru încă cinci minute și spălăm orezul. Turnăm circa 300-400 ml de apă și lăsăm să fiarbă până ce lichidul este absorbit în totalitate. Condimentăm cu sare și piper după gust, adăugăm verdeața tocată, miezul de nucă, amestecăm și lăsăm la răcorit.

Jumătate din frunzele mici de varză murată se pun într-o cratiță, de preferat de fontă sau un vas de lut. Frunzele mari va trebui să le umplem cu compoziția de orez și le aranjăm în cratiță. Deasupra așezăm încă un strat de varză tocată, turnăm sucul de roșii și apă cât să acopere sarmalele. Vasul se lasă pe foc, iar atunci când dă în clocot reducem focul la mic, acoperim cu un capac și fierbem totul timp de circa o oră. Mai apoi, sarmalele le punem în cuptor, fără capac, la un foc mediu de 170-180 grade Celsius, timp de 30-45 de minute, până se mai rumenesc puțin, potrivit click.ro.

Citește și: Chef Richard s-a gândit să reinterpreteze sarmalele. Ce răspuns a primit de la mătușa lui din Piatra Neamț: „Eu o știu de la mama”

Rețetă tradițională de plăcintă cu mere. Cum se face în casă un desert cu aluat fraged... Rețetă de paste cu sos pesto. Cum aducem gustul și savoarea preparatelor din bucătăria italiană chiar în propria locuinț...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 29 noiembrie 2024. Nea Mărin și Liviu Vârciu au ajuns la suma de 1000 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 29 noiembrie 2024. Nea Mărin și Liviu Vârciu au ajuns la suma de 1000 de lei Vineri, 29.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x