Tocana de legume este un deliciu al sezonului.Gospodinele o pregătesc de acum pentru toamnă, și este potrivită și în zilele de post, de aceea îți propunem o rețetă simplă, de la Mănăstirea Sihăstria Putnei.
Citește și: Friptură de vită înăbușită, cu sos de leuștean și garnitură de legume la cuptor
Este foarte bună, nu necesită mult timp pentru preparare și nici multă îndemânare. Poate constitui oricând un aperitiv, la fel cum este zacusca sau alte preparate de acest fel.
Ingrediente pentru rețeta de tocană de legume:
1 kg de morcovi;
1 kg ardei kapia;
1 kg gogoşari;
3 kg de roşii 4-5 ardei copţi;
300 ml ulei;
Sare, piper, enibahar, foi de dafin.
Citește și: Cum putem combina fructele și legumele de sezon pentru a beneficia maxim de proprietățile lor
Mod de preparare pentru rețeta de tocană de legume:
Ceapa se curăţă şi se toacă mărunt. Morcovul se dă pe răzătoarea mare. Se pune uleiul la încins şi se adaugă ceapa tocată şi morcovul dat pe răzătoare şi o linguriţă de sare neiodată. Se dă focul la mic şi se amestecă periodic, până se moaie legumele. Între timp ardeii şi gogoşarii se taie fâşii. Când ceapa şi morcovul s-au înmuiat, se adaugă ardeii.
Citește și: Sfaturi care să te ajute să incluzi mai multe fructe și legume în alimentația ta
Se amestecă şi se fierbe tocana în continuare până se înmoaie şi aceştia. Se adaugă ardeii copţi curăţaţi de coji şi seminte şi rupţi fâşii. Roşiile se opăresc şi se fac pastă ca aici. Se adaugă pasta de roşii şi se mai fierbe tocana circa o jumătate de oră. Se potriveşte de sare, se adaugă piper, câteva boabe de enibahar şi câteva foi de dafin. Se mai fierbe 10-15 minute, după care se toarnă (fără a opri focul) în borcane sterilizate, se pun capacele şi se aşează pe capac pentru 5 minute, după care se pun borcanele între pături pentru a se răci încet şi a se steriliza. Când s-au răcit se aşează în cămară. Este un aperitiv excelent şi o gustare deosebită și idelă si în perioadele de post.