Cercetările arată că intestinul și creierul comunică prin mai multe căi. Substanțele produse în intestin de bacterii pot călători sau trimite semnale către nervi mari, cum ar fi nervul vag, direct către creier, declanșând diferite activități ale creierului care pot modifica starea de spirit, comportamentul, memoria și cunoașterea. Procesul funcționează în ambele sensuri, deoarece semnalele din creier călătoresc și în intestin, influențând microbiomul. Aceasta înseamnă că ceea ce mănânci îți poate influența și gândurile, emoțiile și comportamentele.
Alimentele fermentate conțin bacterii benefice care susțin sănătatea intestinului. Studiile au dovedit că ele ajută chiar și la susținerea sănătății creierului. Iată care sunt cele mai bune șase alimente fermentate pe care ar trebui să le consumi pentru a-ți ajuta creierul să funcționeze optim.
Iaurt
Iaurtul nu ar trebui să lipsească din niciun frigider pentru că este foarte versatil, putând fi ingredient în diverse preparate, dar și gustare. De asemenea, poate fi folosit ca sos pentru salate, marinade pentru preparate din carne sau în smoothie. Cu cât îl consumi mai des, cu atât mai bine, pentru că are un conținut ridicat de probiotice care te ajută la menținerea unui microbiom sănătos. În acest fel susține producția de neurotransmițători, reduce inflamația și oferă nutrienți esențiali care protejează și îmbunătățesc funcția creierului.
Un studiu realizat pe șoareci arată că celor cărora le lipseau bacteriile intestinale li s-au agravat simptomele de depresie și anxietate. Este nevoie de mai multe cercetări, însă acesta este considerat un punct de plecare valid.
Kimchi
Kimchi este un fel de mâncare tradițional coreean preparat din legume fermentate, cum ar fi varza și morcovii, condimentat cu arome precum usturoiul și ghimbirul. Nu numai că este aromat, dar are și un conținut ridicat de probiotice, care susțin atât sănătatea intestinului, cât și a creierului. Studiile sugerează că probioticele specifice din kimchi pot ajuta la îmbunătățirea funcției cognitive și pot avea efecte neuroprotectoare, reducând potențial riscul de boli neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer și demența.
Pe lângă probiotice, kimchi este bogat în vitamina K, care poate ajuta la menținerea sănătății creierului. De asemenea, conține vitamina C, care poate lupta împotriva celulelor dăunătoare și menține sistemul imunitar puternic.
CITEȘTE ȘI: Ce este kimchi. Cum se mănâncă și ce beneficii poate avea pentru organism
Kombucha
Kombucha este un ceai fermentat care conține probiotice care pot ajuta la echilibrarea microbiomului și pot adăuga diversității bacteriilor care promovează sănătatea. Un intestin echilibrat poate reduce inflamația și poate promova bunăstarea mentală, ceea ce îi poate ajuta pe cei care care suferă de afecțiuni precum anxietatea și depresia.
Kombucha este, de asemenea, bogat în polifenoli, care pot reduce stresul oxidativ și pot preveni bolile, inclusiv cele neurodegenerative.
Miso
Miso este o pastă groasă făcută din boabe de soia fermentate. Este folosit în mod obișnuit în mâncăruri precum supe, folosit în condimente sau poate fi folosit în mâncăruri. Nu este doar bogate în arome, cu rolul de a dezvolta gustul umami, dar conține și probiotice care stimulează creierul.
Cercetările au descoperit că atunci când consumi zilnic alimente din soia, inclusiv miso, scade riscul de declin cognitiv și de îmbunătățirea performanței mentale. În plus, miso conține acid folic, niacină și colină, toate acestea putând îmbunătăți funcțiile creierului. În plus, izoflavonele din miso pot ajuta la reducerea inflamației la nivelul creierului și corpului.
CITEȘTE ȘI: Ce se poate întâmpla dacă mănânci în fiecare zi iaurt. Impactul asupra sănătății și organismului
Tempeh
Tempeh este un aliment fermentat preparat din boabe de soia întregi, cu un aport semnificativ de proteine. De asemenea, conține și probiotice care pot susține sănătatea intestinului și a creierului. Tempeh conține compuși bioactivi, cum ar fi acetilcolina, care pot avea un impact pozitiv asupra funcției memoriei.
Kefir
Kefirul este o băutură fermentată, preparată din lapte, bogată în culturi probiotice vii. Are o consistență groasă asemănătoare unui milkshake și poate fi savurat singur sau folosit ca bază în smoothie-uri.
Potrivit unui studiu care a investigat efectele chefirului asupra memoriei la adulți, cei care au consumat o cană de chefir zilnic timp de patru săptămâni au avut îmbunătățiri ale memoriei relaționale. Aceasta este capacitatea de a-și aminti și de a conecta informații despre oameni, locuri, evenimente și obiecte.
Cum să îți susții sănătatea creierului
Pe lângă creșterea aportului de alimente fermentate, există câteva alte lucruri pe care le poți face pentru a-ți susține sănătatea creierului. Este recomandat să ai activitate fizică regulată. Aceasta crește fluxul de sânge către creier, ajută la dezvoltarea de noi celule cerebrale și îmbunătățește funcția cognitivă.
CITEȘTE ȘI: Băutura care te-ar putea salva de Alzheimer. Ce trebuie să consumi zilnic ca să ai o bătrânețe mai ușoară
Somnul este esențial pentru sănătatea creierului. De aceea, trebuie să dormi cel puțin șapte ore pe noapte. Somnul te ajută să înveți noi abilități și să stochezi amintiri și poate îmbunătăți concentrarea și atenția.
Menținerea unor conexiuni sociale puternice te poate ajuta să îți menții creierul în funcțiune. În acest fel ți se poate îmbunătăți starea de spirit, reduci riscul de depresie și ți se menține funcția cognitivă la nivel optim.
Încearcă activități care te stimulează mental, cum ar fi puzzle-urile, citirea sau învățarea unei noi abilități, care te pot ajuta să îți menții creierul atent.
Rețetă de frittata cu feta. E perfectă la orice oră a zilei... Poți înlocui untul cu ulei de măsline în prăjituri? Iată când merită să faci schimbul...