Cercetătorii au coroborat rezultatele a șapte studii mai vechi care aveau în centrul lor kefirul. Unul dintre ele avea și subiecți umani, așa încât descoperirea este și mai valoroasă. Deși numărul de studii a fost limitat, oamenii de știință au descoperit că kefirul poate îmbunătăți substanțial simptomele. În plus, sunt tot mai multe dovezi care susțin ideea că sănătatea intestinului poate juca un rol important în sănătatea creierului, inclusiv în prevenirea și reducerea efectelor demenței. Rezultatele au fost publicate în jurnalul Brain Behavior and Immunity Integrative.
Având acest lucru în vedere, cercetătorii brazilieni au revizuit recent mai multe studii pentru a vedea dacă kefirul ar putea fi benefic ca supliment pentru persoanele cu boala Alzheimer. Deoarece probioticele sprijină sănătatea intestinului, care se presupune că influențează sănătatea creierului, cercetătorii au dorit să studieze kefirul în mod special, deoarece are o „compoziție microbiană unică”. Studiul pe oameni a arătat că suplimentarea dietei cu kefir a îmbunătățit funcționarea cognitivă și testele de memorie.
Poate kefirul să îmbunătățească funcționarea cognitivă?
Doar în Statele Unite ale Americii se estimează că sunt aproximativ 7 milioane de persoane diagnosticate cu boala Alzheimer și că acest număr va aproape dubla în următorii 25 de ani. Impactul fizic, emoțional și financiar al bolii Alzheimer este unul semnificativ, motiv pentru care cercetătorii caută frecvent modalități de a-l reduce.
Cercetarea s-a concentrat pe efectele pozitive ale probioticului din kefir asupra sănătății sistemului gastroinstestinal și, implicit, asupra sănătății creierului.
Probioticele sunt importante pentru sănătatea intestinului și pot crește cantitatea de bacterii benefice din microbiom, ceea ce poate sprijini sistemul imunitar, inima și alte părți ale corpului. Alimente precum iaurtul și varza murată conțin probiotice, dar sunt disponibile și sub formă de băuturi, inclusiv băutura fermentată kefir.
Kefirul provine din fermentarea granulelor de kefir cu lapte (atât de vacă, cât și non-lactate). Potrivit autorilor studiului, kefirul s-a remarcat deoarece include „atât bacterii, cât și drojdii într-o relație simbiotică”.
Cercetătorii au fost interesați de modul în care kefirul influențează funcționarea cognitivă, neuroinflamația și stresul oxidativ. Au descoperit că persoanele care au consumat zilnic 2 ml de kefir/ kg corp au avut o îmbunătățire a funcției cognitive semnificativă. De asemenea, au experimentat o îmbunătățire de 66% în testele de memorie.
În plus, acești participanți au arătat o îmbunătățire a biomarkerilor lor de inflamație și stres oxidativ. Deși acest lucru pare promițător, autorii au menționat că este necesară o cercetare suplimentară pe oameni.
CITEȘTE ȘI: Obişnuieşti să bei KEFIR? Ce se întâmplă în organismul tău de fiecare dată când faci asta
Kefirul și boala Alzheimer
Studiile pe animale au arătat, de asemenea, că kefirul poate avea beneficii cognitive. Atât studiile pe rozătoare, cât și cele pe muște au demonstrat acest lucru.
Unul dintre studiile pe rozătoare a investigat modul în care kefirul influențează microbiota intestinală și calea receptorului Toll-like 4 (TLR4). Acest lucru este semnificativ deoarece calea TLR4 este implicată în boala Alzheimer. Prin consumul de kefir se reduce neuroinflamația, protejând astfel țesutul cerebral și îmbunătățind funcționarea cognitivă.
Un alt studiu pe rozătoare a analizat modul în care kefirul funcționează atunci când este adăugat la un tratament cu celule stem pentru boala Alzheimer. Acest lucru a dus, de asemenea, la o reducere a neuroinflamației.
Celelalte două studii pe rozătoare au analizat kefirul cu pioglitazonă (un medicament anti-diabetic) sau simvastatină (un medicament pentru scăderea colesterolului). Ambele au oferit beneficii protectoare. O altă descoperire este că prin consumul de kefir se reduce acumularea de amiloid, ceea ce sugerează că ar putea servi ca tratament complementator.
Putem sau nu să refolosim folia de aluminiu. Ce spun experții... Nutrientul cheie pentru arderea grăsimilor și sănătatea intestinală. Ce trebuie să mănânci ca să scapi de durerile de st...