Chiar dacă și iarna găsim în piețe legume proaspete, cu toții știm că nu sunt la fel de gustoase și nici sănătoase ca vara, când piețele abundă în legume de grădină. Așa că ne va fi tare util acest Zarzavat la borcan, plin de vitamine, culoare și savoare, ce vor înnobila gustul preparatelor în sezonul rece.
Iată ce ne trebuie pentru rețeta Zarzavat la borcan:
- 3 kg de roșii
- 1 kg de morcovi
- 1 kg de ardei gras, multicolor
- 2-3 rădăcini mari de țelină
- 3-4 rădăcini de păstârnac
- 4-5 rădăcini de pătrunjel
- 1 legatură frunze de țelină
- 1 legătură de pătrunjel verde
- 2 linguri rase de sare pentru murături
Rețeta Zarzavat la borcan - Mod de preparare
Spălăm roșiile, le opărim, le curățăm și le tocăm cuburi.
Spălăm ardeii, îi curățăm și îi tocăm tot în cuburi.
Rădăcinoasele le curățăm, le spălăm și le dăm pe răzătoarea mare, sau dacă avem răbdare, le tocăm tot cuburi.
Tocăm și verdețurile și amestecăm toate ingredientele într-un vas încăpător. Adăugăm sarea și lăsăm zarzavatul la odihnit 30-40 de minute, timp în care îl mai amestecăm de câteva ori, pentru a se topi sarea și omogeniza gustul.
Îndesăm zarzavatul în borcane sterilizate, punem și lichidul și înfiletăm capacele.
Așezăm borcanele în cratițe cu pereții mai înalți decât ele, pe fundul cărora punem câte un prosop de bucătărie. Umplem cratițele cu apă până la filetul borcanelor și le punem la fiert, la foc mediu, pentru o oră. După stingerea focului, lăsăm borcanele în apa în care au fiert până se răcesc. Le ștergem, le etichetăm și le trecem în cămară.
Vedeți AICI mai multe rețete de conserve pentru iarnă!