- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Vara ne putem răsfăța cu o diversitate de legume și fructe, dar dintre toate, roșiile reprezintă festinul culinar al verii.
Sunt legumele cele mai cunoscute şi cultivate în toată lumea, dar și cele mai utilizate în preparatele culinare.
- Când le cumperi, trebuie să fie ferme, culoarea frumoasă, să nu aibă pete verzi, iar când le atingi să fie puţin moi.
- Alege roşii de culoare intensă şi închisă; roşia să fie grea când o ţii în mână.
- Îşi păstrează mai bine aroma dacă sunt păstrate la temperatura camerei.
- În frigider, ţin mai mult, dar îşi pierd din proprietăţile nutritive şi aromă. Peste iarnă, roşiile se pot congela.
- Este recomandat să se cureţe de coajă, pentru că temperatura scăzută o întăreşte. După ce se curăţă, se fierb aproximativ 5 minute. Se pun în congelator, fără să se adauge vreun condiment.
- Calităţile nutritive din tomate sunt potenţate când sunt preparate într-un sos sau pastă; roşiile sunt mai uşor asimilabile, dacă le asociem cu ulei de măsline.
- Roşiile pot intra cu succes atât în compoziţia salatelor, sosurilor cât şi a ciorbelor, bruschettelor sau a pastelor.
- Nu gătiţi roşiile în vase de aluminiu; aciditatea roşiilor poate afecta vasul; aluminiul alterează gustul mâncării. Majoritatea bucătarilor folosesc roşii la conservă, datorită facilităţii, calităţii şi aromei.
- Roşiile se vor curăţa mai lesne de coajă, dacă se vor opări, iar apoi se vor trece prin apă rece.
- Roşiile se păstrează pe poliţa de jos a frigiderului, aranjate (în straturi nu prea dese) într-o strachină sau cratiţă emailată şi neacoperită; în nici un caz nu se pun în pungi de polietilenă.
- Roşiile proaspete se vor păstra un timp îndelungat, dacă se vor aranja într-un rînd, cu pedunculul în sus.
- Pasta de tomate se va păstra timp îndelungat, dacă se va ţine în borcan de sticlă, acoperită cu un strat de l cm de ulei de floarea soarelui sau presărat cu frunze uscate de hrean.
- Pasta de tomate din borcanul deschis nu se va acoperi cu mucegai, dacă deasupra se va presăra cu sare şi se va turna ulei.
- Sucul de roşii în nici un caz nu se va păstra în vase metalice şi la lumină. Sucul se va turna în sticle, care se vor înveli în hârtie, sau se vor depozita la întuneric.
Iată și câteva rețete culinare cu roșii:
Spaghete cu mazăre şi roşii
Ingrediente:
- 1 căţel de usturoi
- 3 linguri ulei
- 1/2 legătură busuioc
- 1/2 legătură pătrunjel verde
- 500 g roşii mici
- sare și piper
- 400 g spaghete
- 150 g mazăre congelată
- 150 g brânză telemea
Preparare rețeta Spaghete cu mazăre şi roşii :
Se încinge cuptorul la 225 grade C. Usturoiul, curăţat, se taie felioare şi se amestecă împreună cu uleiul şi verdeţurile tocate mărunt.
Se spală roşiile, se scurg, se taie în jumătăţi sau sferturi (funcţie de mărime) şi se pun într-o formă termorezistentă. Peste ele, se toarnă amestecul de usturoi cu verdeaţă, se potriveşte de sare şi piper, apoi se călesc în cuptor circa 10 minute. Spaghetele se fierb (al dente) în apă puţin sărată; în ultimele două minute de fierbere se introduce şi mazărea congelată. Apoi se strecoară, oprind 1/4 l din apa de fiert. Telemeaua se zdrobeşte şi se amestecă împreună cu apa fiartă rămasă. Spaghetele împreună cu mazărea se adaugă la roşiile călite, deasupra se toarnă sosul de brânză şi se amestecă toate foarte bine. Se mai gustă din nou de sare şi piper.
Rețeta Sos pentru spaghete
Ingrediente:
- 1 ceapă
- 2 căţei de usturoi
- 3 linguri ulei
- 3 roşii mari
- 1 dovlecel
- 1 ardei gras
- sare și piper
- frunze de busuioc şi rozmarin.
Preparare rețeta Sos pentru spaghete
Se taie legumele. Se prăjeşte ceapa, se adaugă căţeii de usturoi tocaţi. Când ingredientele prind o culoare aurie, se adaugă ardeii graşi şi dovleceii. După ce se înmoaie ardeii, se adaugă pulpa de roşii şi se pune la fiert la foc mic. Înainte de a stinge focul, se adaugă busuiocul, rozmarinul, sarea şi piperul.
Limbă de vită în sos tomat
Ingrediente
- 100 ml ulei
- 1 lingură pastă de tomate
- 100 ml suc de roşii
- 1 lingură făină
- 6 cepe
- 500 g limbă de vită
- 100 g măsline (fără sâmburi)
- 1 lingură boia de ardei dulce
- 1 legătură pătrunjel
Preparare rețeta Limbă de vită în sos tomat
Se opăreşte limba, se curăţă de pieliţa albă, apoi se pune la fiert în apă cu 1 linguriţă sare. Când este bine fiartă, se taie fideluţă şi se prăjeşte în ulei, împreună cu ceapa tocată julienne. Se adaugă sucul de roşii, boiaua de ardei, pasta de tomate şi făina desfăcută în 150 ml apă rece. Preparatul se lasă să fiarbă la foc mic, 30 de minute. Se serveşte presărat cu pătrunjel verde tocat.
Roşii umplute cu orez
Ingrediente:
- 5 roşii frumoase şi mari
- 1 legătură pătrunjel
- frunze de busuioc
- 1 căţel de usturoi
- sare și piper măcinat
- 10 linguri de orez
Preparare rețeta Roşii umplute cu orez
Speli roşiile, tai căpăcelul de deasupra, apoi, cu un cuţit tai de jur împrejurul roşiei şi scoţi miezul; presari sare în toate roşiile, apoi şi le pui cu capătul tăiat în jos, pentru a se scurge bine apa din ele. Tai partea albă şi dură din miezul roşiei, pui în robot, adaugi pătrunjel, busuioc, sare şi piper după gust. Mixezi totul până ce rezultă o cremă, la care adaugi orezul spălat şi laşi la odihnit timp de o oră. Tapeteze o tavă de la cuptor cu hârtie de copt, aşezi roşiile, le umpli cu orezul care s-a umflat suficient, picuri peste fiecare roşie câte un pic de ulei, apoi le aşezăm “pălăriuţele” pe cap.
Ravioli cu tomate
Ingrediente:
- 2 linguri de ulei
- 2 ardei mijlocii
- tăiaţi felii
- 2 căţei de usturoi pisaţi
- 1 cană de roşii taiate, cu ceapă dulce
- 2 linguri de pastă de tomate
- 1/2 de lingură de verdeţuri
- 500 g ravioli cu brânză sau carne, fierți
- parmezan ras
Preparare rețeta Ravioli cu tomate
Încălzeşti uleiul într-o cratiţă mijlocie, la foc mic. Adaugi ardeiul şi usturoiul; laşi pe foc cinci minute până când ardeiul se înmoaie. Adaugi pasta de tomate şi condimentele (sau verdeaţa). Laşi la foc mic, neacoperit, zece minute. Întinzi sosul pe platou. Adaugi ravioli deasupra şi toarni peste ei sosul rămas. Eventual, ornezi cu parmezan ras.
Citește și articolele:
Cum deosebești roșiile românești de cele de import
Cum pregătim cea mai gustoasă rețetă de storceag, recunoscută ca Regina ciorbelor pescărești.... Video - Legume și fructe care se topesc precum plasticul! Pericolul aflat în supermarketuri...