- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Samsung, cel mai mare producator de cipuri de memorie, ecrane plate si televizoare la nivel mondial, a devenit lider si al pietei smartphone, evaluata la 219 miliarde de dolari, prin introducerea gamei de gadget-uri botezata generic Galaxy, ce foloseste sistemul de operare Android, Apple pierzand din cota sa de piata datorita spectrului sau mai restrans modele. Iar, pana acum, coreenii au reusit sa fenteze interdictiile de vanzare a modelelor sale "copy&paste", prin mici modificari aduse acestora, precum redesenarea usoara a formei unei tablete Galaxy si repozitionarea incintelor acustice. Dar verdictul din procesul pierdut cu Apple, ar putea intarzia lansarea de noi gadget-uri, pentru ca Samsung va trebui sa schimbe unele produse din portofoliu.
De asemenea, verdictul ar putea afecta si alti producatori ce folosesc Android-ul, avand in vedere ca Apple a dat in judecata companii precum HTC, al patrulea mare furnizor de smartphone-uri. HTC a obtinut anul trecut venituri de 15,8 miliarde de dolari, mare parte din comercializarea de telefoane Desire si Sensation.
Cand doi se cearta, Nokia si Microsoft pot castiga
Nokia si Microsoft, care cauta sa-si impuna produsele pe piata smartphone-urilor, ar putea avea de castigat in urma victoriei Apple impotriva Samsung, din moment ce mai multe produse ale companiei sud-coreene ar putea fi interzise in SUA, iar sistemul de operare Google Android va avea de suferit.
Concret, eventuala disparitie de pe piata americana a unor produse Samsung ar putea reprezenta o oportunitate pentru Nokia de a se impune in zona smartphone-urilor, grupul finlandez fiind marele perdant de pe piata smartphone, dupa lansarea iPhone si aparitia sistemului de operare Google Android. Iar sistemul de operare pentru mobile dezvoltat de Microsoft, Windows Phone 8, ar putea ajunge la o cota de piata nesperata, analistii specialistii ca multi producatori de smartphone-uri ar putea cauta alternative la platforma Google.
Nokia si Microsoft au incheiat anul trecut un parteneriat pentru dezvoltarea de smartphone-uri bazate pe Windows Phone, primele rezultate concrete ale acestei aliante fiind gama Nokia Lumia, care, in ciuda designului si a specificatiilor competitive cu cele mai noi telefoane Apple si Android, nu au inregistrat vanzari care sa le asigure celor doua companii o cota de piata substantiala, din cauza unei piete slab dezvoltate de aplicatii si accesorii.