Recent, oficialii Facebook au anunțat o amplă campanie de închidere a mii de conturi. Ce fel de utilizatori sunt vizați și ce conținut distribuie aceștia în cronlogia lor?
Facebook a anunţat joi că a închis sute de pagini, grupuri şi conturi cu legături cu Rusia, inclusiv unele cu legături cu portalul de propagandă, de stat, Sputnik, implicate în două operaţiuni mari de dezinformare ţintind utilizatori din afara Statelor Unite, relatează The Associated Press.
Reţeaua de socializare a precizat că aceste eforturi în lupta împotriva dezinformării au loc în urma descoperirii a două reţele cu un ”comportament neautentic coordonat” pe Facebook şi Instagram.
Şeful politicii gigantului în domeniul securităţii cibernetice Nathaniel Gleicher a precizat, într-o postare pe blog, că una dintre reţele opera în ţări din Europa Centrală şi de Est, în ţările baltice, Asia Centrală şi Caucaz, iar cealaltă se concentra asupra Ucrainei.
”Noi nu am găsit vreo legătură între aceste operaţiuni, însă ele au folosit tactici similare, prin crearea unor reţele de conturi cu scopul de a induce în eroare pe alţii cu privire la cine sunt şi ce fac”, scrie Gleicher.
Giganţiii americani în domeniul tehnologiei şi-au intensificat eforturile în lupta împotriva campaniilor de dezinformare, cu scopul de a contracara eforturi online vizând crearea unor disensiuni între alegători şi discreditarea democraţiei.
Aceste ultime eforturi ale Facebook fac parte dintr-o serie de contramăsuri vizând să prevină abuzuri ca cele comise de grupări ruse în urmă cu trei ani în vederea influenţării opiniei publice înaintea alegerilor prezidenţiale americane din 2016.
Campanii în legătură cu Rusia în Statele Unite s-au aflat în centrul atenţiei, însă Facebook a identificat şi blocat campanii similare în întreaga lume.
Potrivit Facebook, persoanele care deţin conturile respective se prezintă drept surse de informaţii independente şi au publicat materiale pe teme precum sentimentul împotriva NATO şi mişcări de protest.
Potrivit lui Gleicher, o reţea de 364 de pagini şi conturi aveau legături cu angajaţi Sputnik, un portal de propagandă gestionat de statul rus. Aproximativ 790.000 de conturi s-au abonat la una sau mai multe pagini din reţea.
În cadrul altei măsuri vizând o creştere a nivelului transparenţei, Facebook a început, anul trecut, să ceară dezvăluirea celor care plătesc toată publicitatea politică în Statele Unite, Marea Britanie şi Brazilia.
Sursa: news.ro
Care huawei e mai bun de cumparat in 2019? 12 oferte din care sa alegi ACUM...