Antena Căutare

Dronele TV, interzise în România! Ministerul Transporturilor pune condiții, ca să filmezi cu ele!

Drona este o mică aeronavă fără pilot, fiind ghidată de un autopilot computerizat aflat la bordul său, fie prin legătură (telecomandă) cu un centru de control de la sol sau care este situat în altă aeronavă pilotată.

Dronele TV, interzise în România! Ministerul Transporturilor pune condiții, ca să filmezi cu ele!
| cheesycam.com

Drona este o mică aeronavă fără pilot, fiind ghidată de un autopilot computerizat aflat la bordul său, fie prin legătură (telecomandă) cu un centru de control de la sol sau care este situat în altă aeronavă pilotată.

Dronele sunt folosite în domeniu militar, rar în domeniu civil, având la bord o sarcină utilă precum aparatură de recunoaștere sau/și arm. Dronele militare sunt folosite pentru recunoaștere, supraveghere, spionaj sau în scop combativ.

Dronele sunt populare şi în România, nu puţine fiind ocaziile în care oamenii le-au scos ca să fotografieze şi filmeze oraşe şi locuri interesante. Cele mai multe au sub un kilogram, sunt sau nu dotate cu o cameră video şi pot fi controlate printr-un modul propriu sau prin tabletă ori smartphone.

Iată cum arată o filmare spectaculoasă cu drona! VIDEO: 12 minute de... Bucureşti! Capitala, aşa cum n-ai mai văzut-o niciodată!

Ministerul Transporturilor, însă, a decis ca dronele dotate cu cameră video să nu se mai ridice de la sol.

În acest sens, a publică o lege prin care vrea să reglementeze operarea dronelor pe teritoriul României, dar eşuează în reglementarea unuia dintre aspectele pentru care cei mai mulţi oameni îşi cumpără drone: filmarea şi fotografierea de la înălţime.

Potrivit textului de lege, la articolul 5 se face referire la dronele folosite de utilizatori pentru a filma sau fotografia de la câteva zeci de metri înălţime:

Art. 5, litera b.; "Prezentul ordin nu se aplică] aeronavelor civile motorizate fără pilot la bord şi cu masa maximă la decolare mai mică sau egală cu 1 kg, atât timp cât sunt operate într-o zonă deschisă, fără construcţii cu destinaţia de locuinţă, sunt operate fără depăşirea câmpului vizual al persoanei care asigură comanda aeronavei de la sol, dar nu mai mult de 150 m distanţă pe orizontală şi de 100 m distanţă pe înălţime faţă de această persoană şi nu au montate pe ele aparatură pentru filmare sau transmisie de date“.

Ordinul nr. 8/2014 a fost redactat în data de 13 ianuarie 2014 şi publicat în Monitorul Oficial pe data de 21 ianuarie. La articolul 3 din acelaşi ordin se menţionează şi cadrul pentru folosirea dronelor mai mari. „O aeronavă civilă motorizată fără pilot la bord şi cu masa maximă la decolare mai mare de 150 kg poate fi operată în spaţiul aerian naţional, în condiţiile respectării cerinţei prevăzute la art. 1 alin. (1) şi (2)“.

Asta presupune că operarea se face într-un spaţiu aerian segregat temporar, iar limita de înălţime să fie cu cel puţin 150 de metri sub limita minimă a spaţiului aerian controlat.

Așadar, „aparatele de zbor fără pilot” nu mai pot fi operate fără aprobare de la Autoritatea Aeronautică Civilă din România, adică Romatsa, iar cererea pentru acordarea spaţiului aerian se transmite de către utilizator cu cel puţin 45 de zile înainte de data prevăzută pentru folosire.

Modelul cererii şi alte informaţii vor fi furnizate pe site-ul caa.ro, dar abia la 30 de zile de la intrarea în vigoarea a acestui ordin.

Legea a intrat în vigoare în data de 21 ianuarie 2014, dar nu sunt menţionate eventualele pedepse în acest ordin.

Află când îţi poţi folosi drona (fără camera video), pe adevarul.ro

Internetul nu va mai fi la fel! O schimbare MAJORĂ intră în vigoare azi... Specificaţiile complete iPhone 6 au ajuns deja pe internet...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x