Odată cu trecerea în noul an, e important să privim cu atenție asupra lucrurilor la care toții românii ar trebui să aibă cu adevărat grijă în 2018, dintre care unul esențial este sănătatea lor. Secolul 21 reprezintă un moment de vârf pentru anumite afecțiuni, majoritatea având ca sursă principală alimentația greșită, lipsa sportului din rutina zilnică și epuizarea psihică.
5 cele mai răspândite afecțiuni ale secolului 21 printre români:
1. Afecțiunea cu care 60.000 de români se confruntă anual
Potrivit unui raport realizat de The Economist Intelligence Unit și publicat în luna octombrie a anului trecut, 60.000 de români se confruntă în fiecare an cu accidente vasculare cerebrale sau AVC, așa cum mai sunt recunoscute. Potrivit aceluiași studiu, rata de deces este de 90% dintre persoanele afectate, din cauza instrumentelor de prevenție și detectare deficitare. O dietă sănătoasă, renunțarea la fumat, o greutate normală, un stil de viață activ și reducerea consumului de alcool pot ajuta la prevenirea acestei afecțiuni. Puteți afla pe larg care sunt tipurile de AVC, metodele de prevenire și modul în care această afecțiune se produce.
2. Cât de mare este problema obezității
Potrivit Ministerului Sănătății, 21,3% dintre românii cu vârste de peste 18 ani sufereau de obezitate, în 2014, această afecțiune fiind mult mai întâlnită în cazul celor mai înaintați în vârstă. Dacă în cazul adulților de până în 39 de ani, rata de obezitate era prezentă în 9,9% din cazuri, aceasta ajunge la 41,6% între cei cu vârste de peste 60 de ani, și 30,1% pentru cei aflați cu vârste cuprinse între 40 și 59 de ani. Raportul Ministerului Sănătății a mai arătat că 23% dintre bărbați sunt afectați de obezitate, spre deosebire de un procentaj mai mic în cazul femeilor, de 20,3%. În cazul obezității, nu numai alimentația este o cauză, ci mai ales sedentarismul.
3. Diabetul, o consecință a alimentației greșite
O greutate scăpată de sub control înseamnă și cale liberă pentru instalarea diabetului în organism. Cristian Serafinceanu, președintele Societății Române de Diabet, susținea în anul 2016 că 11,6% dintre români suferă de diabet zaharat.
4. Bolile de inimă ridică un important semnal de alarmă
În 2014, peste 1,5 milioane de afecțiuni cardiovasculare au fost semnalate medicilor de familie, arată un raport al Ministerului Sănătății. Stresul, sedentarismul și consumul ridicat de grăsimi saturate reprezintă trei motive pentru care aceste afecțiuni sunt atât de răspândite.
5. Cât de răspândită este depresia printre români
Considerată o boală a vremurilor moderne, depresia afectează 5% din populația Pământului. În ultimii ani, acest fenomen a ieșit mai mult la lumină, până de curând cei afectați fiind reținuți în încercarea de a se trata. Anul 2014 a însemnat pentru România și descoperirea a peste 40.000 de noi cazuri, potrivit cifrelor oferite de medicii de familie.
Un stil de viață echilibrat, disciplina de a merge la control în mod regulat, odihna, sportul, alimentația corectă, toate acestea pot influența în bine calitatea vieții. Multe dintre afecțiuni sunt strâns legate între ele, având puncte comune de la care se pot dezvolta. Netratate la timp și fără măsuri de prevenție, sub îndrumarea unui medic specialist, acestea pot pune viața în pericol.
Sursă foto: Shutterstock / Copyright: Pressmaster
Un medicament împotriva orbirii va fi vândut pentru 850.000 de dolari în Statele Unite! Producătorii vor restitui banii ... De ce nu e bine să pui șosete cu oțet copilului atunci când acesta are febră! Efectele sunt extrem de grave!...