- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Majoritatea tumorilor sanului se dezvolta sub influenta estrogenilor care impregneaza glanda mamara. Cantitatea de estrogeni este mai mult sau mai putin influentata de comportamentul femeii.
Specialistii considera ca a aduce pe lume primul copil inainte de varsta de 30 de ani si apoi alti bebelusi este un comportament benefic pentru sanatatea femeii. Deoarece sarcina presupune maturizarea completa a celulelor mamare ceea ce le protejeaza contra degradarii.
Sarcinile mai ajuta la diminuarea perioadelor in care femeia nu mai foloseste pilula contraceptiva. Acesta este un aspect important, deoarece riscul de cancer al sanului este sensibil mai mare in cazul femeilor care au luat aceste pilule mai mult de cinci ani inainte de primul nascut.
Ultimul raport al Fondului mondial de lupta contra cancerului noteaza foarte clar efectul pozitiv al alaptatului asupra sanatatii femeii, chiar daca ea hraneste la san bebelusul mai putin de sase luni, asa cum recomanda medicii.
Explicatia accentueaza faptul ca, in timpul alaptatului, productia de estrogeni scade si finalizeaza procesul de maturizare a celulelor mamare, un alt factor de protectie in calea cancerului sanului.
Potrivit unui studiu coordonat de cercetatori de la INSERM si de la Institutul Gustave-Roussy din Franta, cancerul sanului este de doua ori mai frecvent la femeile care au in sange un nivel ridicat de acizi grasi trans - uleiuri vegetale partial hidrogenate de origine industriala.
Acesti acizi grasi se gasesc in special in produse de patiserie, prajituri, chipsuri, pizza, fainoase ambalate... Cercetatorii iau in calcul sa limiteze procedeele industriale de obtinere a acizilor grasi trans si prezenta lor in compozitia produselor sa fie indicate foarte clar pe etichete.
GREUTATEA CORPULUI, ALCOOLUL
Dupa menopauza, excesul ponderal este implicat in aparitia tumorilor si a cancerului sanului. Mesajul specialistilor vizeaza necesitatea de a tine sub control greutatea corpului. Mai mult, tesutul adipos subcutanat stimuleaza o enzima, aromataza. Aceasta transforma androgenii (hormoni masculini) in estrogeni, cu rol binecunoscut in declansarea cancerului de san.
Chiar in doze mici, alcoolul este nefast, demonstreaza un studiu realizat de Institutul National al Cancerului din SUA pe un lot de aproximativ 184.000 de femei.
A bea zilnic unul-doua pahare de alcool creste riscul cu 30% cancerului mamar. Pentru ca alcoolul modifica metabolismul estrogenilor. Sfatul medicului: consum moderat de "tarie". Dar mai bine inlocuiti tariile cu vin sau sampanie.
A merge in ritm alert cel putin o jumatate de ora, zilnic. Activitati de menaj. A renunta la lift. A practica un sport o data pe saptamana.
Adica, a combate sedentarismul si astfel a reduce cu 40% riscul cancerului mamar. Acelasi efect pozitiv se observa, de asemenea, si la femeile care au antecedente familiale. Motivul: activitatea fizica efectuata zilnic reduce nivelul estrogenilor.
Citeste jurnalul.ro
"Sex pistol", inghetata afrodiziaca... Subtiaza coapsele cu Pilates!...