- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Acestea trebuie insa sa il asocieze cu un regim hipocaloric şi cu practicarea exercitiilor fizice, potrivit unui studiu publicat in revista medicala britanica The Lancet.
Medicamentul Victoza, al carui ingredient activ este substanţa "liraglutide", a primit autorizaţia de comercializare pe piata europeana in luna iunie.
El este folosit in cazul adultilor suferind de diabet de tipul 2 (tipul de diabet cel mai frecvent intalnit), cu scopul de a controla concentratia de glucoza din sange. Disponibil sub forma de fiole, medicamentul este administrat o data pe zi prin injectii subcutanate.
Un studiu despre eficienta acestui medicament asupra pierderii in greutate a persoanelor obeze a fost efectuat pe un esantion de 564 de voluntari europeni (135 de barbati si 429 de femei), care au fost impartiti in trei grupuri: primul grup a primit liraglutide (4 doze diferite), al doilea grup a primit Orlistat, un medicament impotriva obezitatii comercializat sub numele de Xenical, iar al treilea grup a primit un placebo.
Toate cele trei grupuri au urmat un regim hipocaloric si un program zilnic de activitati fizice in cele 15 zile care au precedat acest studiu.
Dupa cinci luni, grupul care a primit liraglutide a pierdut, in medie, intre 4,8 si 7,32 kilograme (in functie de doza administrata), grupul care a primit Orlistat a pierdut, in medie, 4,1 kilograme, iar grupul care a primit placebo a pierdut, in medie, 2,8 kilograme.
Aproximativ 70% dintre persoanele carora le-au fost administrate doze ridicate de liraglutide au pierdut peste 5% din greutatea corporala, comparativ cu 44% dintre persoanele care au primit Orlistat si 30% dintre persoanele din grupul placebo.
Substanta liraglutide a fost bine tolerata de organism, au precizat autorii studiului.
"Ametelile si starea de voma au aparut mai des in grupul care primea liraglutide, comparativ cu pacientii din grupul placebo, insa efectele secundare indezirabile erau, in general, trecatoare si arareori au condus la o oprire a tratamentului", au adaugat oamenii de stiinta.
Studiul a fost coordonat de profesorul de nutritie la Universitatea din Copenhaga, Arne Astrup, care este si consilier al laboratoarelor daneze Novo Nordisk, care comercializeaza medicamentul Victoza.
Substanta liraglutide este "un mimetic al incretinei", potrivit Agentiei europene pentru medicamente (EMEA). Ea actioneaza in acelasi fel ca si incretinele - hormoni produsi la nivelul intestinului - crescand cantitatea de insulina eliberata de pancreas dupa absorbtia hranei.
urmareste Euforia tv
foto: collegecandy.com
Legatura dintre negativism si o memorie mai buna... Codul de legi al oricarei diete...