Live acumAsia Express - Drumul elefantului (r)
Prime Time 20:20Asia Express - Drumul elefantului (r)

Adevărul despre carnea roșie! Ce cantitate poți consuma ca să NU te îmbolnăvești de cancer! Explicația nutriționistului Gianluca Mech

Consumul des de carne roșie sau procesată crește riscul de apariție a cancerului intestinal, potrivit unor studii recente. Nutriționistul Gianluca Mech a explicat de ce aceste alimente sunt periculoase pentru sănătate și în ce cantitate pot fi incluse în alimentație.

Carne roșie.

Potrivit studiilor de specialitate, consumul a peste 700 de grame de carne roșie pe săptămână, sau a cărnii procesate, în fiecare zi, crește riscul de apariție a cancerului intestinal.

Organizația Mondială a Sănătății consideră carnea procesată a fi orice tip de carne care a fost tratată, fermentată, afumată sau supusă altor procese pentru a-i îmbunătăți aroma și conservarea. Câteva exemple de carne procesată sunt: cârnații, cremvurștii, salamul, dar și slănina și șunca, carnea sărată, carnea afumată și carnea din conserve.

„Prelucrarea cărnii prin adăugarea de condimente și fum poate provoca formarea de compuși chimici cancerigeni, incluzând compuși N-nitroză (NOC), hidrocarburi aromatice policiclice (PAH) și amine aromatice heterociclice (HAA)”, a explicat nutriționistul Gianluca Mech.

Gianluca Mech a explicat și legătura dintre consumul de carne roșie sau carne procesată și anumite tipuri de cancer.

„Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului (IARC), agenția interguvernamentală a Organizației Mondiale a Sănătății, are sarcina de a oferi orientări privind clasificarea riscului de apariție a tumorilor din pricina substanțelor chimice și agenților fizici.

Majoritatea celor 800 de studii epidemiologice analizate de grupul de experți IARC au ca obiect de studiu cancerul tractului digestiv, în special cancerul colorectal. Studiile au demonstrat prezența unei relații doză-răspuns semnificative din punct de vedere statistic: consumul a 50 g de carne procesată pe zi crește cu 17% probabilitatea de a dezvolta acest tip de cancer.

Un document publicat în 2017 de World Cancer Research Fund privind riscul de cancer colorectal a estimat că un consum ridicat de carne roșie procesată (50 de grame pe zi) crește riscul de apariție a acest neoplasm cu 16%”, spune Gianluca Mech.

Renunțăm complet la aceste alimente sau cât de rar este bine să le consumăm?

Nutriționistul Gianluca Mech a atras atenția că IARC recomandă consumul unei cantități de carne roșie neprocesată care să nu depășească 500 de grame pe săptămână pentru a limita riscul apariției cancerului.

Fondul Mondial de Cercetare a Cancerului recomandă nu mai mult de trei porții de carne roșie neprocesată pe săptămână, echivalentul a aproximativ 350-500 grame, și evitarea celei procesate. De asemenea, recomandă consumul a cel puțin cinci porții de fructe și legume care să însumeze 400 de grame pe zi.

Însă, Facultatea de Medicină din cadrul Universității Harvard recomandă consumul cărnii roșii în porții ce nu depășesc 110-115 grame, cel mult de două ori pe săptămână.

Gianluca Mech este unul dintre cei mai apreciați nutriționiști, la nivel internațional, sfaturile sale fiind urmate inclusiv de staruri precum Anastasia Soare, Sarah Ferguson, Ducesa de York, Ornela Mutti și Silvio Berlusconi.

Gianluca a lansat anul trecut două campanii importante împotriva obezității, ce trag un semnal de alarma în ceea ce privește înmulțirea cazurilor în rândul copiilor și al adolescenților. Campania din Statele Unite ale Americii a fost lansată alături de Ivana Trump, iar în Europa alături de Ducesa de York, Sarah Ferguson.

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro