Antena Căutare

Afla care este legatura dintre stilul de viata si cancerul la san!

Majoritatea tumorilor sanului se dezvolta sub influenta estrogenilor care impregneaza glanda mamara. Cu o parte din cantitatea de estrogeni venim pe lume. Cealalta parte o dobandim prin stilulul nostru de viata.



1. A naste inainte de varsta de 30 de ani
Unul, dar mai ales doi copii inainte de varsta de 30 de ani este benefic pentru femeie. Explicatia. Sarcina ajuta la maturizarea completa a celulelor mamare pe care le protejeaza de degenerscenta.

Sarcina reduce perioadele de administrare a pilulelor contraceptive. Pentru ca trebuie retinut ca aceasta forma de cancer este mai frecvent la femeile care au luat pilula contraceptiva mai mult de cinci ani inainte de a aduce pe lume primul prunc.

2. Eliminarea acizilor grasi
Potrivit unui studiu efectuat de cercetatorii de la INSERM si Institutul Gustave Roussy din Franta, cancerul mamar se dovedeste de doua ori mai frecvent la femeile care prezinta niveluri ridicate de acizi grasi trans in sange: uleiuri vegetale partial hidrogenate de origine industriala.

Acesti acizi grasi se gasesc in special in produsele de patiserie, prajituri, chipsuri etc. In opinia cercetatorilor francezi, se impune limitarea procedeelor industriale de preparare a unor sortimente de alimente prin generare de acizi grasi trans. De asemenea, ei propun ca, pe etichete, sa fie precizata in mod vizibil prezenta acizilor grasi trans in compozitia unor produse.

3. Mentinerea greutatii normale
Dupa menopauza, excesul ponderal favorizeaza dezvoltarea tumorilor, inclusiv a celor specifice cancerului mamar. In acest sens, femeile sunt sfatuite sa faca eforturi sa nu ia in greutate o data cu instalarea menopauzei. Mai mult, stratul de grasimi subcutanat stimuleaza secretia unei enzime, aromataza, care transforma androgenii (hormonii masculini) in estrogeni, care au un rol major in declansarea cancerului sanului.

4. Alaptarea
Ultimul raport al Fondului Mondial de Cercetari contra Cancerului insista asupra efectului pozitiv al alaptatului la san cel putin sase luni atat pentru mama, cat si pentru bebelus. O posibila explicatie este ca, in perioada de alaptare, secretia de estrogeni se diminueaza. Astfel, alaptarea finalizeaza procesul de maturizare a celulelor mamare, un alt factor protector contra acestei boli.

5. Limitati consumul de alcool
Chiar si in cantitati mici, alcoolul favorizeaza cancerul sanului. Este concluzia unui amplu studiu realizat de Institutul National al Cancerului din SUA pe un lot de 184.000 de femei. A bea in mod constant zilnic 1-2 pahare cu alcool creste cu 30% riscul cancerului mamar. Acest efect este pus pe seama modificarii metabolismului estrogenilor. Sfatul medicilor este categoric: beti cu moderatie chiar vin de tara.

6. Faceti sport
A merge zilnic, in pas alert, aproximativ 30 de minute, a renunta la lift, a face sport cel putin o data pe saptamana.

Iata cum putem reduce cu 40% riscul cancerului la san. Acest procent se mentine si in cazul persoanelor cu antecedente familiale. Pentru ca la persoanele care aplica acest plan pentru combaterea sedentarismului se observa reducerea nivelului estrogenilor si intarirea sistemului imunitar.


Citeste jurnalul.ro

Dieta, cel mai bun medicament... Migrenele sunt provocate de variatiile din ADN...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x