Antena Căutare

Afla cum se trateaza capsulita adeziva!

Medicul Sebastian Diaconescu, specialist recuperare la Institutul National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneologie Bucuresti, detaliaza simptomele unei afectiuni care se intalneste cel mai frecvent la femeile cu varsta intre 45 si 60 de ani, indiferent de profesie: capsulita adeziva.

Aceasta afectiune, cunoscuta si sub denumirea de umar inghetat, are doua forme: primara si secundara.

Formele primare au o etiologie incerta, fiind incriminati factori genetici (gena HLA B27), imunologici (scaderea IG A-Imunoglobulina A) si psihologici. In cazul celor secundare, sunt implicati factori intrinseci si respectiv extrinseci", spune medicul Sebastian Diaconescu.

Leziunile intrinseci ale umarului sunt reprezentate de tendinite/bursite/suferinte ale mansonului, necroza aseptica de cap humeral, iar cele extrinseci sunt: traumatisme ale membrului superior, afectiuni coronariene, boli pulmonare cronice, TBC, diabet zaharat, hipotiroidism, suferinte cronice cervicale, boli autoimune. Medicul precizeaza ca tabloul clinic al capsulitei este in functie de stadiul afectiunii si se prezinta astfel:

- Stadiul 1: dureaza intre doua si noua luni. Durerea este de tip inflamator, cea nocturna la pozitii/miscari intempestive apare la miscare (pe rotatii); la redoare articulara discreta (jena la activitatile cotidiene obisnuite: scoaterea portofelului din buzunar, pieptanat, maini impreunate pentru rugaciune, incheierea sutienului;

- Stadiul 2: dureaza intre 4 si 12 luni, durerile scad ca intensitate (mai mult un disconfort), redoarea umarului se accentueaza, miscarea activa, dar si cea pasiva sunt limitate sever (umar inghetat);

- Stadiul 3: dureaza intre 5 si 26 luni. In acest stadiu, are loc reluarea treptata a miscarilor (se vobeste despre o "dezghetare" a umarului), prima efectuata este rotatia externa, apoi treptat si celelalte; 10%-15% dintre cazuri raman totusi cu limitare de mobilitate.

Articolul continuă după reclamă

TRATAMENT
In cazul acestei afectiuni, tratamentul trebuie sa puna un accent deosebit pe profilaxie, prin mobilizarea precoce a umarului in afectiuni cronice. Acestea pot determina perioade prelungite de imobilizare a membrului superior.

De asemenea, in afara tratamentului medicamentos, aplicarea locala de caldura sau de gheata poate avea efecte benefice in calmarea durerii.

In aceeasi masura, kinetoterapia se dovedeste, de cele mai multe ori, o solutie excelenta in cazul pacientilor care sufera de capsulita adeziva. La inceput, kinetoterapia este blanda, exercitiile intensificandu-se o data cu cedarea durerii si a inflamatiei, afirma profesorul doctor Eugen Caracas, kinetoterapeut principal la Institutul National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneologie Bucuresti.

Citeste jurnalul.ro

Afla care sunt motivele pentru care dieta nu functioneaza... VIDEO! Remedii impotriva arsurilor casnice...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x