Antena Căutare

Alertă epidemiologică în România. Boala Lyme poate face victime în această perioadă!

Direcția de Sănătate Publică (DSP) a județului Sibiu a lansat, luni, alerta epidemiologică pentru boala Lyme, numită și borelioză, care apare în urma înțepăturilor de căpușe

Direcția de Sănătate Publică (DSP) a județului Sibiu a lansat, luni, alerta epidemiologică pentru boala Lyme, numită și borelioză, care apare în urma înțepăturilor de căpușe.

Potrivit unui comunicat dat publicității luni de către DSP Sibiu, alerta a fost lansată din cauza faptului că schimbările climatice din anul 2015 (n. r. — temperaturi și precipitații) au determinat o creștere explozivă a numărului de persoane care s-au prezentat la spital cu înțepături de căpușe.

Astfel, anul trecut 1.713 persoane au fost înregistrate, față de 985 în anul 2014. DSP Sibiu mai precizează că, totodată, a avut loc și o creștere a numărului de cazuri de boală Lyme — 63 în anul 2015, dintre care 47 de stadiul I — ceea ce înseamnă o expunere recentă, față de numai 44 în anul 2014, cu 20 de stadiul I.

Comunicatul transmis de DSP Sibiu subliniază faptul că aplicarea corectă a măsurilor preventive vizate de alertă poate reduce numărul cazurilor de stadiul I, așa cum s-a întâmplat în perioada 2012-2014, dar și numărul total de cazuri.

"Un prim pas al acestei alerte a constat în solicitarea de sprijin tuturor instituțiilor din județ implicate în supravegherea, controlul și prevenirea boreliozei, cât și în reducerea populației de căpușe. Având în vedere faptul că și în anul 2015 copiii din grupa de vârstă 5-9 ani se numără printre grupele de vârstă cele mai afectate de boala Lyme la nivel județean, DSP Sibiu consideră drept o prioritate promovarea în rândul acestora a unui comportament adecvat pentru prevenirea înțepăturilor de căpușe, solicitând în acest sens și sprijinul unităților de învățământ, prin realizarea unor ore de educație sanitară pe această temă la elevii din ciclul primar", se arată în comunicat.

DSP sugerează utilizarea broșurilor cu titlul "De ce trebuie să fiu atent la căpușe", tipărite cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Sibiu și care au fost distribuite către școli în 2013 și 2015.

Cele mai expuse categorii ale populației la înțepăturile de căpușe sunt lucrătorii în aer liber (silvicultori, agricultori, lucrători la căi ferate, la exploatarea gazelor naturale, electricieni lucrători la înălțime, lucrători în amenajarea spațiilor verzi, în administrația parcurilor sau pădurilor, constructori, topografi, grădinari, precum și alte categorii), care împreună cu angajatorii, au obligația de a aplica toate măsurile preventive.

Detalii privind aceste măsuri sunt postate pe site-ul Direcției de Sănătate Publică Sibiu, la secțiunea Sănătate Publică, Compartimentul de supraveghere epidemiologică și control boli transmisibile, în articolul intitulat "Sfaturi pentru persoanele expuse la risc profesional pentru boala Lyme", transmisă prin înțepătura de căpușă.

A mâncat, timp de o lună, două banane pe zi! Rezultatele sunt uimitoare pentru tensiune... Mănâncă sănătos! ”Salată plimbăreaţă”, un preparat care se face repede și este foarte gustos...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x