- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Aritmia este activitatea neregulata a inimii, perceputa prin auscultatia cordului sau prin masurarea pulsului. In mod normal, inima are o frecventa de 70-80 de batai pe minut, in fiecare ora a fiecarei zile din viata noastra.
Exista aritmii de origine organica, aparute ca urmare a unor boli de inima (infarct miocardic, cardiopatie ischemica) sau a unor disfunctii tiroidiene, si aritmii functionale, urmare a deficitului de minerale (magneziu, calciu) sau in boli febrile, intoxicatii cu alcool, tutun, exces de cafea sau ceai negru, stari emotionale foarte intense, pozitive sau negative. Cat de periculoase sunt si cum le putem trata ne spune dr. Carmen Pletea, specialist medicina de familie si medicina alternativa.
Elimina stresul si ai grija ce mananci!
O forma aparte de aritmie o reprezinta palpitatiile. Ele apar, de obicei, in urma unui efort fizic intens sau in nevrozele cardiace. De multe ori, cauza acestei afectiuni este teama, din diverse motive, bataile neregulate ale inimii indicand sentimente de panica. Investigatiile de specialitate care evidentiaza modificarile de ritm sunt electrocardiograma (inregistrare pe 24 de ore a activitatii cardiace).
Se recomanda schimbarea stilului de munca, respectiv pacientul nu trebuie sa fie apasat de sentimentul de responsabilitate exagerata ("sa nu puna la inima" acuzatii sau reprosuri). Meditatiile, tehnicile de relaxare, introspectia sunt foarte utile in astfel de cazuri. De asemenea, presopunctura si acupuncura au efecte benefice cu conditia sa fie realizate doar de specialisti.
Eficace atat in prevenirea, cat si in tratarea aritmiilor sunt dietele bogate in fibre si vitamine, precum si alimentele ce contin magneziu si potasiu (broccoli, spanac, banane, germeni de grau, fulgi de ovaz). Suplimentele naturale sunt si ele de folos, acizii grasi esentiali (Omega 3, 6 si 9), coenzima Q10, extracte de ginkgo biloba, concentratele de usturoi, sucul de aloe vera, acai sau combinatii cu rhodiola rosea.
Natura ne vine in ajutor
Talpa gastei - utila persoanelor stapanite de manie si incrancenare, tensionate. Se bea o cana de ceai seara timp de sapte zile.
Paducel - contine flavonoide, taninuri, urme de ulei volatil. Fructele au un continut bogat de vitamina C si carotenoide. Planta echilibreaza afectiv avand o actiune hipotensiva si sedativa.
Muguri de paducel - sunt utili in tulburarile functionale sau chiar unele leziuni organice. Au efect antiaritmic echilibrant neurovegetativ.
Mladitele de maslin, ciubotica cucului sau valeriana sunt si ele indicate.
Sfatul specialistului:
Dr. Carmen Pletea, medicina de familie, medicina alternativa
"Foarte important in tratamentul aritmiilor este respectarea unui regim echilibrat de munca si viata. Cu alte cuvinte, efectuarea de pauze de 10-15 minute de-a lungul programului de lucru pentru exercitii de respiratie si mobilitate, realizarea unui somn odihnitor de 6-7 ore pe noapte si obligatoriu activitate fizica minimum 15 minute pe zi. Toate alimentele si bauturile cu efect de "biciuire" a inimii trebuie evitate (cafea, ceai negru, alcool, tutun, bauturi energizante)."
Cauze ce duc la aparitia aritmiilor
ateroscleroza (depuneri de grasimi pe peretii arterelor)
hipertensiunea arteriala si afectiunile inflamatorii sau degenerative
concentratiile prea mari sau mici de minerale (potasiu, magneziu, calciu) din sange sau tesuturi
substante ce creeaza dependenta: alcool, tigari, droguri, dar si unele medicamente pentru inima
Atentie!
In functie de cauza lor, aritmiile pot fi periculoase si, cu toate ca exista numeroase solutii de tratament, nu este indicat sa le incercati fara o consultatie medicala in prealabil.
sursa: revista Felicia
Osteoporoza rupe vertebrele... Rujul poate afecta dantura...