- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Este momentul cand aruncam lotiunea de plaja si cautam termometrul, cand uitam de numele cu rezonante exotice ca West Nile si pestele dragon, de canicula si de neplacutele toxiinfectii alimentare care ne-au preocupat vara aceasta.
Acum este sezonul febrei, durerilor de cap si de gat, al guturaiului, gripei si... streptococilor! De ce se incapataneaza sa ne deranjeze an dupa an si cum ajung sa afecteze o atat de mare parte a populatiei? De ce nu exista un vaccin impotriva lor?
Cum reusesc sa aiba atatea manifestari si localizari, afectand mai mult sau mai putin grav aproape toate organele corpului? De unde aceasta versatilitate care ii transforma uneori din pasnici colonisti in germeni patogeni sau abilitatea diabolica prin care ajung sa ne intoarca impotriva propriului nostru sistem imun? Iata o expunere impresionanta pentru niste germeni aparent banali!
Exista 18 grupe de streptococi, fiecare cu numeroase subtipuri. Cel mai important rol in patologia umana (si pana de curand aparent singular) este atribuit streptococul beta hemolitic grup A.
Acesta determina variate infectii ORL, respiratorii, cutanate, osoase, articulare, cardiace, meningeale, genito-urinare, precum si afectiuni invazive ca socul toxic, septicemia sau fasciita necrozanta.
Mai mult, in unele cazuri, din cauza unui raspuns imun inadecvat, dupa o astfel de infectie, oricat de banala, organismul ajunge sa isi atace propriile structuri, producandu-se afectiuni grave ca reumatismul articular acut, glomerulonefrita acuta sau, mai nou, definitul sindrom PANDAS, toate acestea la varsta copilariei.
S-a descoperit insa ca, si alte tipuri de streptococi ne pot afecta sanatatea. Astfel, streptococii de grup B pot induce infectii grave ale nou nascutului chiar din primele zile de viata, producand meningite, septicemii sau pneumonii.
De asemenea, pot afecta si sanatatea mamei, determinand infectii uterine dupa nastere. Streptococii C si G pot produce la persoane cu imunitate scazuta endocardite, pneumonii, meningite, artrite, infectii urinare sau celulita, iar streptococii D, multi dintre ei populand intestinul, pot trece in sange si pot genera infectii urinare, endocardite, abcese intraabdominale.
De aceea, bolile streptococice nu ar trebui nici neglijate, nici tratate empiric, cu un cocteil de antibiotice sau cu niste pastile ratacite prin casa.
Este necesar un diagnostic precis, elaborat in urma unui consult medical, completat cu teste de laborator, iar tratamentul cu antibiotice trebuie stabilit in doze si pe o perioada corespunzatoare.
In lipsa unui tratament adecvat se produc complicatii, dar in acelasi timp se selecteaza tulpini rezistente si se mareste numarul purtatorilor.
Citeste jurnalul.ro
Slabirea - sport si dieta sau interventie chirurgicala... Lili Sandu, minus 7 kg cu dieta vegetariana completa...