Atentie la cremele de protectie solara! Cresc riscul de osteoporoza

Lipsa soarelui reduce sinteza vitaminei D, deci uzul lotiunilor cu grad ridicat de protectie poate duce la osteoporoza.

Sfaturile de a evita cat mai mult soarele si de a te "baricada" de raze aplicand lotiuni solare cu un factor cat mai ridicat de protectie ar putea avea efect de bumerang, studii re­cen­te aratand ca utilizarea prea des a acestor lotiuni este un factor favo­ri­zant pentru boala asa-numita a "oa­se­lor fragile", adica osteoporoza.

Ex­pli­catia este simpla, lumina solara are un rol important in sintetizarea in pro­portie de 90% a vitaminei D, vita­mi­na care ajuta la asimilarea calciului si deci intarirea si pastrarea fermitatii oaselor. Lipsa de vitamina D, arata Daily Mail, provocata de lipsa de expunere solara si de o dieta deficitara, creste riscul de osteoporoza si de fracturi ale oaselor pana la 60%.

Fara acest proces, esti mai predispus la diabet, boli de inima, raceli, scleroza multipla si chiar cancer. Ultravioletele transforma colesterolul in vitamina D, astfel incat se imbu­na­ta­tesc sistemul imunitar, functiile mus­culare si sanatatea, per total. Ajuta si la absorbtia calciului si a fosforului din alimente.

Pentru a-ti primi portia de sa­na­ta­te fara sa te expui vreunui risc, este in­dicat sa stai la soare 15 minute pe zi, intre orele care nu sunt consi­de­rate pe­riculoase. In cazul in care nu poti face acest lucru, suplimentele ali­men­tare sunt recomandate, sau con­su­mul de mancare bogata in ome­ga 3, precum pestele gras sau nucile. Vita­­mina D ajuta si la reducerea gra­si­mii, asa ca este buna pentru persoa­ne­le supraponderale. In plus, este ex­trem de indicata pentru fe­mei­le aflate la menopauza, caci la aceasta varsta den­sitatea osoasa poate scadea foarte mult.

S-a demonstrat ca cremele de pro­tectie solara cu factor 50 reduc sinteza de vitamina D cu 95%, practic aproape blocand producerea de vi­tamina D, arata Daily Mail citan­du-l pe profesorul Rona MacKie, de la Universitatea din Glasgow. Prin urmare, fiecare are nevoie de ex­pu­ne­re solara fara ca pielea sa sa fie prote­ja­ta de lotiuni, dar timpul de expunere va­riaza in functie de individ, important fiind sa renunti la expunerea so­la­ra inainte ca pielea sa se inroseasca. "Sa iesi din casa la mie­zul zilei in mod obisnuit cateva minute fara protectie solara ar trebui sa fie suficient", spune doctorul MacKie.

Citeste si Jurnalul National!

Foto: picasaweb.google.com

Ultimele știri