Specialistii spun ca sanatatea este o chestiune de eliminare eficienta a deseurilor din organism, punctul-cheie al acestui proces fiind colonul. Prin urmare, foarte multa lume alege sa mearga direct la farmacie, preferand sa incerce fel de fel de produse pentru detoxifierea organismului decat sa ceara sfatul unui medic.
Cel mai cunoscut este ColonHelp, un produs natural indicat atat in constipatie, cat si in diaree, ce vine insotit de o publicitate agresiva si o lista interminabila de beneficii, care din start trebuie sa te puna pe ganduri.
Ce nu ne spun producatorii?
Dr. Alecse Valerian Ditoiu, gastroenterolog la Institutul Fundeni, apreciaza curele cu produse pentru "curatirea" colonului ca fiind riscante si posibil cauzatoare de dezechilibre. "De ce nu si vaselor de sange? Sau a rinichilor? Sau a creierului?
Pozele care insotesc, de regula, aceste produse par convingatoare, insa partea proasta este ca, odata cu evacuarea fortata a materiilor fecale in scop de "curatire", se elimina si flora bacteriana normala a intestinului, care apoi trebuie repopulat.
Organismul uman isi creeaza de-a lungul vietii un micromediu interior care sa-i asigure o buna functionalitate. In aceste conditii, se pune intrebarea daca merita sa-ti dereglezi un intestin care a ajuns la o anumita stabilitate in ani intregi pentru nimic. Poate doar ca sa cresti vanzarile celor care produc aceste preparate si apoi sa furnizezi material medicilor pentru reechilibrarea micromediului intestinal.
Nu este nevoie de "curatirea" suplimentara a intestinului, asa cum nici curatarea prea insistenta a pielii nu este recomandata, deoarece chiar si ea are un mecanism de protectie care nu trebuie indepartat. Sigur ca dupa mai multe scaune diareice te poti simti catva timp mai usurat, mai ales daca ai cateva kilograme in plus, dar poti sa ai si probleme multiple.
Daca doresti sa-ti cureti intestinul poti realiza foarte usor acest lucru cu un kilogram de pere, care costa mult mai putin", argumenteaza dr. Alecse Valerian Ditoiu.
De aceeasi parere este si dr. Alexandru Theodor Amarfei, medic la Clinica Romgermed. "Poate fi util in tulburari de tranzit, sindroame toxice legate de o problema anatomica sau functionala.
Cu toate acestea, raportat la componentele folosite, produsul poate reprezenta si o problema intrucat contine substante absorbante variate, organice si minerale, ce pot fixa si elimina din organism atat substante, precum si microorganisme utile. Ca urmare, curele trebuie limitate si nu se foloseste cronic", incheie dr. Alexandru Theodor Amarfei.
sursa: revista Felicia
foto: singaporepilatesfitness.com
VIDEO! Cum sa slabim usor si eficient... VIDEO! Cura de sanatate, la malul marii...