Atentie la virusurile hepatitelor B si C!

Testarea periodica in vederea depistarii in faze incipiente a hepatitelor B si C reprezinta principala solutie de lupta contra acestor boli severe, avertizeaza profesorul doctor Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals". Aceasta recomandare este formulata in contextul in care in urmatorii ani medicii se asteapta la o crestere a numarului bolnavilor de hepatita B si C, dar si de ciroza si cancer hepatic. "Hepatitele sunt periculoase pentru ca evolueaza fara simptome. Sunt pacienti care au deja ciroza si ei spun ca nu simt nimic", atrage atentia Adriana Motoc, medic primar la Spitalul de Boli Infectioase si Tropicale "Victor Babes", din Bucuresti.Virusul hepatitei C se transmite in primul rand prin expunerea la sange infectat, care poate avea loc in cazul consumatorilor de droguri intravenoase, al transfuziilor de sange sau produse din sange, al tatuajelor cu ace cu tus contaminate, al echipamentului de hemodializa infectat, ranilor cu obiecte ascutite, sex neprotejat cu parteneri multipli. "80% dintre consumatorii de droguri intravenoase au virusul hepatitei C", semnaleaza profesorul Streinu Cercel.

Aproximativ 10% dintre persoanele cu hepatita C nu cunosc modul in care au contactat boala. Cele mai dese cazuri de infectare cu virus hepatic C au fost depistate la adultii cu varste intre 40 si 60 de ani. Solutia o reprezinta testarea pentru depistarea bolii in faze incipiente si administrarea unei scheme corecte de tratament. Food and Drug Administration (FDA) din SUA si Agentia Europeana a Medicamentului au aprobat recent doua molecule dintr-o clasa terapeutica noua pentru tratamentul pacientilor cu hepatita C.

"Aceste noi molecule adaugate terapiei standard actuale au triplat sansele de vindecare a pacientilor cu esec terapeutic anterior", a explicat prof. dr Streinu Cercel.

In comparatie cu hepatita C, in hepatita B, pe langa testare, mai avem la dispoztie si vaccinul. Din 1995 a fost introdusa vaccinarea contra hepatitei cu virusul B a nou-nascutilor, care a contribuit la scaderea de la 13% la 4,5% a prevalentei bolii, spune prof. dr Adrian Streinu Cercel.

La ora actuala, in tara noastra sunt terapii pentru hepatitele B si C de ultima generatie. Problema o reprezinta durata periculos de mare - intre o luna si chiar doi ani - pana la primirea terapiei antivirale in cazul pacientilor cu hepatita cronica. Astfel, pacientii cu hepatita cronica din judetele Iasi, Galati, Harghita asteapta chiar si doi ani aceste terapii. Marinela Debu, presedintele Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Hepatice, spune ca acesti pacienti fac lunar drumuri la casele judetene de asigurari pentru initierea sau continuarea tratamentelor.

Pentru prevenirea hepatitei B, in luna septembrie, Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice anunta o campanie de informare asupra importantei testarii si tratarii acestei boli. Campania "Hepatita prezinta rareori simptome evidente!" se va derula in Brasov, Iasi, Cluj, Arad, Timisoara, Teleorman, Giurgiu. De asemenea, pentru depistarea in faze incipiente infectiei cu virusul hepatitei C, intre 1 si 6 august, in premiera, in 25 de orase se deruleaza o campanie de testare gratuita. Sensibilitatea testelor este de 100%. Rezultatul se da in 48 de ore. Daca este pozitiv, pacientul este indrumat spre medicul specialist.

Citeste si Jurnalul

FOTO:

Parteneri
Cine este Jonathan Owens, iubitul gimnastei Simone Biles
Iubitul gimnastei Simone Biles și-a arătat sprijinul față de iubita sa printr-o postare emoționantă pe contul personal de Instagram. Gimnasta a devenit intens mediatizată după ce a luat o decizie neașteptată înainte de finalele de la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Simone Biles a obținut medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Tokyo la bârnă, în timp ce ginasta chineză, Guan Chenchen a obținut medalia de aur la doar 14 ani.
Catine.ro
Ultimele știri