Antena Căutare

Atentie la virusurile hepatitelor B si C!

Testarea periodica in vederea depistarii in faze incipiente a hepatitelor B si C reprezinta principala solutie de lupta contra acestor boli severe, avertizeaza profesorul doctor Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals". Aceasta recomandare este formulata in contextul in care in urmatorii ani medicii se asteapta la o crestere a numarului bolnavilor de hepatita B si C, dar si de ciroza si cancer hepatic. "Hepatitele sunt periculoase pentru ca evolueaza fara simptome. Sunt pacienti care au deja ciroza si ei spun ca nu simt nimic", atrage atentia Adriana Motoc, medic primar la Spitalul de Boli Infectioase si Tropicale "Victor Babes", din Bucuresti.



Virusul hepatitei C se transmite in primul rand prin expunerea la sange infectat, care poate avea loc in cazul consumatorilor de droguri intravenoase, al transfuziilor de sange sau produse din sange, al tatuajelor cu ace cu tus contaminate, al echipamentului de hemodializa infectat, ranilor cu obiecte ascutite, sex neprotejat cu parteneri multipli. "80% dintre consumatorii de droguri intravenoase au virusul hepatitei C", semnaleaza profesorul Streinu Cercel.

Aproximativ 10% dintre persoanele cu hepatita C nu cunosc modul in care au contactat boala. Cele mai dese cazuri de infectare cu virus hepatic C au fost depistate la adultii cu varste intre 40 si 60 de ani. Solutia o reprezinta testarea pentru depistarea bolii in faze incipiente si administrarea unei scheme corecte de tratament. Food and Drug Administration (FDA) din SUA si Agentia Europeana a Medicamentului au aprobat recent doua molecule dintr-o clasa terapeutica noua pentru tratamentul pacientilor cu hepatita C.

Articolul continuă după reclamă

"Aceste noi molecule adaugate terapiei standard actuale au triplat sansele de vindecare a pacientilor cu esec terapeutic anterior", a explicat prof. dr Streinu Cercel.

In comparatie cu hepatita C, in hepatita B, pe langa testare, mai avem la dispoztie si vaccinul. Din 1995 a fost introdusa vaccinarea contra hepatitei cu virusul B a nou-nascutilor, care a contribuit la scaderea de la 13% la 4,5% a prevalentei bolii, spune prof. dr Adrian Streinu Cercel.

La ora actuala, in tara noastra sunt terapii pentru hepatitele B si C de ultima generatie. Problema o reprezinta durata periculos de mare - intre o luna si chiar doi ani - pana la primirea terapiei antivirale in cazul pacientilor cu hepatita cronica. Astfel, pacientii cu hepatita cronica din judetele Iasi, Galati, Harghita asteapta chiar si doi ani aceste terapii. Marinela Debu, presedintele Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Hepatice, spune ca acesti pacienti fac lunar drumuri la casele judetene de asigurari pentru initierea sau continuarea tratamentelor.

Pentru prevenirea hepatitei B, in luna septembrie, Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice anunta o campanie de informare asupra importantei testarii si tratarii acestei boli. Campania "Hepatita prezinta rareori simptome evidente!" se va derula in Brasov, Iasi, Cluj, Arad, Timisoara, Teleorman, Giurgiu. De asemenea, pentru depistarea in faze incipiente infectiei cu virusul hepatitei C, intre 1 si 6 august, in premiera, in 25 de orase se deruleaza o campanie de testare gratuita. Sensibilitatea testelor este de 100%. Rezultatul se da in 48 de ore. Daca este pozitiv, pacientul este indrumat spre medicul specialist.

Citeste si Jurnalul

FOTO:

Hot-dog-ul, la fel de periculos precum fumatul!... Ce gandim despre mancare ne influenteaza mai mult decat ceea ce consumam...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x