Profilul nutritiv al laptelui bătut conține: vitamina B2 (riboflavină), vitamina B5 (acid pantotenic), vitamina B12, proteine, grăsimi, calciu și sodiu. Compoziția sa constă preponderent în: apă, lactoză și cazeină din proteina de lapte.
Beneficiile consumului de lapte bătut
În mod normal, laptele bătut este pasteurizat și omogenizat. La pregătire, i se adaugă culturi de bacterii producătoare de acid lactic, care pot include Lactococcus lactis sau Lactobacillus bulgaricus. Acesta are o textură mai groasă decât a laptelui obișnuit.
Laptele bătut poate fi inclus la prepararea a numeroase rețete culinare, cum ar fi: prăjituri, brioșe, chec, plăcintă, clătite, gogoși sau turte. Pot apărea efecte secundare în cazul persoanelor care au intoleranță la lactoză sau alergie la lapte. În plus, unele rețete pot avea o cantitate ridicată de sodiu.
Poate îmbunătăți sănătatea orală
Consumul regulat de lapte bătut poate îmbunătăți sănătatea orală. Parodontita este inflamația gingiilor și a structurilor de susținere ale dinților. Aceasta este o afecțiune foarte frecventă și are drept cauză bacteriile parodontale.
Produsele lactate fermentate, cum ar fi laptele bătut, pot avea efecte antiinflamatoare asupra celulelor pielii care îți căptușesc gura.
CITEȘTE ȘI: Ce se poate întâmpla dacă mănânci în fiecare zi iaurt. Impactul asupra sănătății și organismului
Poate ajuta la reducerea nivelurilor de colesterol din sânge
Beneficiile consumului de lapte bătut pot ajuta la diminuarea nivelurilor de colesterol LDL, mai exact de colesterol rău. Compușii sfingolipidici din acest produs lactat pot avea acest efect deoarece pot inhiba absorbția colesterolului în intestine, potrivit Healthline.
Poate scădea tensiunea arterială
Tensiunea arterială este presiunea medie în arterele unei persoane în timpul unei bătăi a inimii. Consumul constant de lapte bătut poate scădea tensiunea arterială. Mai exact, acesta poate reduce tensiunea arterială sistolică.
Poate susține sănătatea oaselor
Beneficiile consumului de lapte bătut oferă o sursă bună de calciu și fosfor, iar sortimentele bogate în grăsimi se caracterizează prin cantități mari de vitamina K2. Acești nutrienți ocupă un rol important pentru menținerea rezistenței oaselor și prevenirea bolilor degenerative osoase precum osteoporoza.
Poate preveni deshidratarea
Laptele bătut se prepară prin folosirea de caș și apă. Acest produs lactat conține aproximativ 90% apă și electroliți precum potasiul. Astfel, laptele bătut poate fi eficient în menținerea echilibrului electrolitic în organism și poate preveni deshidratarea.
CITEȘTE ȘI: Care este cea mai hidratantă băutură pe timp de vară
Poate îmbunătăți sănătatea pielii
Beneficiile consumului de lapte bătut pot îmbunătăți sănătatea pielii. Acidul lactic din compoziția sa poate îmbunătăți sănătatea pielii. Acesta poate oferi strălucire pielii și poate curăța și tonifia pielea. Totodată, poate contribui la îndepărtarea bronzului, a petelor acneice și a petelor pigmentare. Deoarece poate hidrata și lumina pielea, poate încetini procesul de îmbătrânire.
Poate sprijini sistemul digestiv
Bacteriile sănătoase și acidul lactic din laptele bătut pot sprijini digestia și pot îmbunătăți metabolismul. Mai mult, pot ajuta la menținerea mișcărilor intestinale regulate și pot ameliora simptomele de constipație. De asemenea, laptele bătut poate fi util pentru tratarea sindromului de colon iritabil.
În același timp, laptele băutut prezintă un conținut bogat în probiotice, care asigură efecte benefice în echilibrarea florei intestinale.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.
(P) De la scutece la prima pereche de blugi – cum se transformă garderoba copilului... Activitatea banală de zi cu zi care îți arată ce vârstă are, de fapt, creierul tău...