- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Exista insa persoane care sunt afectate in mod sistematic din cauza aerului conditionat si care de multe ori nu sunt luate in serios de ceilalti sau sunt considerate ipohondre, un fel de Gerila din basmul cu Harap- Alb!
S-a descoperit insa ca simptomele lor sunt reale si sunt generate de o maladie genetica rara de tip autoinflamator numit sindrom periodic asociat cu criopirina.
Spre deosebire de bolile autoimune, in care organismul produce autoanticorpi care ataca propriile tesuturi, in bolile autoinflamatorii se produce o dereglare a unor componente din raspunsul imun.
Este vorba in acest caz de un complex de proteine care detecteaza prezenta microorganismelor si reactioneaza fata de acestea prin eliberarea de cytokine proinflamatorii. Una dintre aceste proteine este criopirina, care consecutiv unor mutatii genetice va reactiona anormal, prin sinteza in cantitati mari a unei cytokine (interleukina 1 beta) la frig.
Concret, la 1-2 ore de la expunere apar urmatoarele simptome: eruptie pe piele de tip urticarian, de obicei neinsotita de mancarime, febra, frisoane, dureri articulare si musculare, oboseala, dureri si inrosirea ochilor, cefalee, uneori greata si sete excesiva.
Manifestarile se mentin mai multe ore (pana la 24 de ore) si dispar spontan, mentinandu-se insa riscul de reaparitie in acelasi context.
Este semnificativ ca persoanele se simt bine dimineata, pentru ca starea lor sa se deterioreze pe parcursul zilei, dupa contactul cu aerul conditionat. Simptomele apar fireste si in celelalte anotimpuri mai friguroase, chiar si la temperaturi moderat scazute si se observa inca din copilarie si adolescenta.
Odata aparuta suspiciunea de boala, este indicat un consult la medicul imunolog sau reumatolog, precum si unele teste de laborator, care vor depista mai multe anomalii (leucocite, interleukine crescute in sange, ca si niveluri mari de proteina C reactiva si amiloid A serice, precum si VSH marit).
Tratamentul incepe cu evitarea expunerii la frig, protejarea cu haine adecvate, bai si ceaiuri calde, antiinflamatorii nesteroidiene pentru tratarea durerilor si febrei.
Vestea cea buna este ca exista si medicamente care blocheaza activitatea interleukinei aflate in exces. Substanta se administreaza sub supravegherea medicului specialist, o data pe saptamana sau la intervalele stabilite de medic.
Citeste jurnalul.ro
Alimentele organice nu influenteaza sanatatea... Ce alimente trebuie sa eviti in timpul sarcinii...