boala Takotsubo
Maladia apare mai frecvent la femei, dupa menopauza, desi a fost descrisa si la femei mai tinere si la barbati. Se apreciaza ca 2% dintre persoanele internate cu suspiciunea de infarct miocardic prezinta de fapt aceasta afectiune, procentul fiind mai mare (5%-7%) pentru femei.
Simptomele seamana cu cele ale unui infarct: durere toracica severa si prelungita (dureaza ore in sir), respiratie dificila, la care se adauga transpiratii, greata, varsaturi, palpitatii, scaderea tensiunii arteriale, slabiciune.
Simptomele apar la cateva ore (pana la maximum 24-48 de ore) dupa un eveniment tulburator: pierderea unei persoane dragi, probleme legale sau financiare, conflicte interumane sau dificultati la serviciu, diagnosticarea unei boli grave etc. S-a descris insa instalarea afectiunii si dupa o petrecere-surpriza sau la stresul unor aparitii publice.
Pacientul va primi un tratament si starea sa se va imbunatati de regula in una-doua saptamani. El va urma pentru 1-2 luni un tratament cu beta blocante si inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei, eventual anxiolitice, prezentandu-se periodic la control.
Toate aceste informatii nu sunt menite sa abata atentia de la riscurile unui infarct miocardic! Nici bolnavul si, la inceput, nici chiar medicul nu pot face diferenta intre cele doua maladii. Este de retinut totusi insemnatatea controlului reactiei la stres (si gasirea unor metode individuale de a-l combate) si mai ales importanta sustinerii unei persoane apropiate cand se confrunta cu evenimente nefericite.
Foto: www.saidaonline.com/ mendmybrokenheart.net
Citeste si Jurnalul National!