Antena Căutare

O boală mortală face ravagii după 45 de ani! Doar 8 la sută dintre oameni scapă, dacă nu o descoperă la timp!

Una dintre bolile cu un grad de mortalitate foarte ridicat face ravagii și în România, potrivit ultimelor statistici. Deși nimeni nu bănuia, aceasta este una dintre principalele cauze ale deceselor din cauze medicale

Una dintre bolile cu un grad de mortalitate foarte ridicat face ravagii și în România, potrivit ultimelor statistici. Deși nimeni nu bănuia, aceasta este una dintre principalele cauze ale deceselor din cauze medicale.

Nedescoperit la timp, cancerul colo-rectal face prăpăd, doar 8 la sută dintre cei diagnosticați cu asemenea problemă medicală reușind să fie salvați, acesta făcându-și apariția cu predilecție la persoane care au împlinit 45 de ani.

Cancerul colorectal este o afectiune in care celulele maligne (canceroase) se formeaza in colon sau rect. Astfel, se mai numeste si cancer de colon, respectiv cancer rectal. Cancerul de colon si cancerul rectal sunt adesea grupate impreuna sub denumirea de cancer colorectal, deoarece au multe caracteristici comune.

Celulele normale ale colonului si rectului pot avea uneori o crestere anormala ducand la aparitia de polipi, formatiuni benigne care insa se pot transforma ulterior in cancer. Cele mai multe tipuri de cancer colorectal incep cu o excrescenta aparuta in mucoasa colonului sau rectului, numita polip. Unele tipuri de polipi pot evolua in cancer pe parcursul mai multor ani, insa nu toate tipurile de polipi se transforma in cancer.

Articolul continuă după reclamă

Exista doua tipuri principale de polipi:

• Polipi adenomatosi (adenoame) – adenoamele adesea se transforma in cancer, motiv pentru care sunt considerate a fi o stare precanceroasa
• Polipi hiperplazici si polipi inflamatorii – apar mai frecvent, dar, in general, nu sunt considerati o afectiune pre-canceroasa

O alta afectiune pre-canceroasa este displazia - o zona dintr-un polip sau din mucoasa colonului sau rectului in care celulele sunt anormale, insa nu arata asemenea celulelor canceroase.

In cazul in care cancerul se formeaza intr-un polip, afectiunea se poate dezvolta, in cele din urma, in peretele colonului sau rectului, care este format din mai multe straturi. Cancerul colorectal incepe in stratul intern (mucoasa) si se poate raspandi in unele sau toate celelalte straturi. Atunci cand celulele canceroase sunt localizate in peretele colonului sau al rectului, ele se pot apoi raspandi in vasele sanguine sau in vasele limfatice - canale mici care transporta deseuri si lichide. De acolo, boala poate invada ganglionii limfatici din apropiere sau alte organe ale corpului (ficat, plamani, creier).

Tipuri de cancer colorectal

Adenocarcinoamele reprezinta mai mult de 95% din cazurile de cancer colorectal. Aceste tipuri de cancer incep in celulele din glandele care produc mucus pentru a lubrifia interiorul colonului si rectului.

Alte tipuri, mai putin frecvente, de tumori sunt:
• Tumorile carcinoide incep in celulele speciale care produc hormoni din intestin
• Tumorile stromale gastrointestinale (GIST) pornesc de la celule speciale din peretele colonului numite celulele interstitiale ale lui Cajal. Unele dintre acestea sunt non-canceroase (benigne). In mod obisnuit se gasesc oriunde in tractul digestiv, mai putin in colon.
• Limfoamele sunt cancere care apar in celulele sistemului imunitar si care de obicei incep in ganglionii limfatici, dar care pot aparea si in colon, rect sau alte organe.
• Sarcoamele pot aparea in vase de sange, stratul muscular sau alte tesuturi conjunctive din peretele colonului si rectului. Sarcoamele de colon sau rect sunt, insa, rare.

Cauzele cancerului colorectal

In general, cancerul este cauzat de una sau mai multe mutatii genetice (defecte), care activeaza oncogenele si dezactiveaza genele tumorale supresoare. De obicei, sunt necesare modificari in mai multe gene diferite pentru a conduce la cancer colorectal.

Exista o serie de factori care pot creste riscul unei persoane de cancer colorectal. Prin factori de risc se intelege acei factori care influenteaza probabilitatea de a dezvolta o boala, cum ar fi cancerul. Fiecare tip de cancer are o serie de factori de risc. Exista doua tipuri principale de factori de risc: care pot fi modificati (ex. fumatul, alimentatia) si factori care nu pot fi schimbati, cum ar fi varsta sau antecedentele familiale ale unei persoane.

Avand unul sau mai multi factori de risc nu inseamna insa ca te vei imbolnavi. Pe de alta parte, pot exista persoane care fac cancer fara a avea vreun factor de risc cunoscut. Oamenii de stiinta sustin ca mai multi factori legati de stilul de viata cresc riscul de cancer colorectal. De fapt, legaturile dintre dieta, greutate si exercitiile fizice si riscul de cancer sunt unele dintre cele mai puternice pentru orice tip de cancer.

Factori de risc pentru cancer colorectal care pot fi modificati:
• Obezitatea si supraponderea
• Lipsa de activitate fizica
• Anumite tipuri de diete. O dieta bogata in carne rosie (carnea de vita, porc, miel sau ficat) si carne procesata (mezeluri, hot-dog) poate creste riscul de cancer colorectal. In ceea ce priveste carnea gatita la temperaturi foarte ridicate se crede ca aceasta ar putea creste riscul de cancer, insa nu este clar cat de mult creste riscul de cancer colorectal. In schimb, dietele bogate in legume, fructe si cereale integrale sunt factori de risc protectiv pentru cancerul colorectal.
• Fumatul
• Consumul excesiv de alcool

Factori de risc care nu pot fi modificati:
• Varsta - sansele de a dezvolta cancer colorectal cresc semnificativ dupa implinirea varstei de 50 de ani
• Istoric personal de polipi colorectali sau cancer colorectal – daca ai avut sau ai polipi adenomatosi (adenoame) ai un risc crescut de a dezvolta cancer colorectal. Daca ai avut in trecut cancer colorectal si acesta a fost complet eliminat, ai sanse mai mari de a dezvolta un nou cancer in alte zone ale colonului si rectului. Sansele ca acest lucru sa se intample sunt cu atat mai mari cu cat ai fost diagnosticat prima oara in tinerete.
• Antecedente familiale de cancer colorectal sau polipi adenomatosi - persoane care au rude de gradul unu (parinti, frati, copii) diagnosticati cu cancer colorectal. Riscul este chiar mai mare la persoanele cu rude diagnosticate atunci cand aveau mai putin de 45 de ani. Statisticile arata ca una din 5 persoane care dezvolta cancer colorectal are alti membri ai familiei care au fost afectati de aceasta boala. Daca ai rude cu polipi adenomatosi sau cancer colorectal discuta cu medicul deoarece este posibil sa fie nevoie sa incepi screeningul inainte de varsta de 50 de ani.
• Boala inflamatorie intestinala, cum ar fi colita ulcerohemoragica sau boala Crohn - boala inflamatorie intestinala este diferita de sindromul de colon iritabil, care nu creste riscul pentru cancerul colorectal
• Sindroame genetice cum ar fi sindromul Lynch (cancerul colorectal ereditar nonpolipozic), polipoza adenomatoasa familiala, sindromul Gardner (un tip de polipoza adenomatoasa familiala), sindromul Turcoat (o afectiune rara ce combina polipoza adenomatoasa familiala si tumori maligne ale sistemului nervos central), sindromul Peutz-Jeghers (afectiune rara caracterizata prin prezenta unui tip special de polipi - polipii intestinali hamartomatosi), polipoza asociata mutatiei genei MUTYH (persoanele cu acest sindrom dezvolta polipi la nivelul colonului, care devin cancerosi daca nu se elimina colonul) – statisticile arata ca un procent de 5-10% dintre persoanele care dezvolta cancer colorectal mostenesc diferite mutatii genetice care conduc la cancer
• Rasa si etnia. Afro-americanii au cel mai mare risc de cancer colorectal din toate grupurile etnice din Statele Unite ale Americii, iar evreii de origine est-europeana (evreii Ashkenazi) au unul dintre cele mai mari riscuri de cancer colorectal din lume
• Diabetul zaharat de tip 2

Simptomatologia cancerului colorectal:

• Tulburari de tranzit, cum ar fi diaree, constipatie sau ingustarea scaunului, care dureaza mai mult de cateva zile
• Sange in scaun si sangerare rectala
• Senzatie de balonare
• Crampe sau dureri abdominale (durere de burta)
• Senzatie de oboseala ca urmare a anemiei
• Scadere semnificativa in greutate, neintentionata

Adesea, cancerele colorectale se manifesta prin sangerari in tractul digestiv. Uneori, aceste sangerari pot sau nu pot fi vizibile in scaun sau pot inchide culoarea scaunului. Insa, in timp, pierderea de sange se acumuleaza si poate duce la un numar scazut de celule sanguine rosii, provocand anemie. Astfel, in anumite cazuri, primul semn al cancerului colorectal este un test de sange care arata un numar scazut de celule rosii din sange.

Cele mai multe dintre semnele si simptomele de mai sus pot indica si alte afectiuni, cum ar fi infectii, hemoroizi sau sindrom de colon iritabil. Cu toate acestea, daca observi oricare dintre aceste semne, mergi la medic. Este bine sa depistezi cauza si sa o tratezi cat mai repede.

Ce trebuie să știi despre alergiile de primăvară în cazul copiilor! Simptomele care îți spun să-l duci de urgență la med... Stare de alertă în sistemul medical! Ministrul Sănătăţii face anunțul: "Patru angajate de la Maternitatea Giulești ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x