Antena Căutare

Statistică sumbră! Câte femei sunt diagnosticate cu cancer de sân, anual, în România

Cancerul de sân, cauze și simptome. Anual, în România, foarte multe femei sunt diagnosticate cu cancer de sân. Află care sunt factorii de risc și alte informații utile

Cancer de san la femei- autoexaminarea

Cancerul de sân, cauze și simptome. Anual, în România, foarte multe femei sunt diagnosticate cu cancer de sân. Află care sunt factorii de risc și alte informații utile.

Deși sunt foarte multe campanii de informare, conștientizare și sensibiliare privind cancerul de sân la femei, sunt încă foarte multe reprezentante ale sexului frumos care nu acordă atenția necesară unui control periodic. De asemenea, la nivel colectiv, există nenumărate concepții greșite de cancerul de sân, cauze, simpotome, factori de risc, despre prevenția și tratamentul cancerului de sân la femei.

Cancer de sân, diagnostic primit anual de peste 9000 de femei, în România

Anual, în România, sunt diagnosticate cu cancer de sân peste 9.000 de femei. De curând a fost lansată o platformă - canceruldesan.ro - care cuprinde traseul afecțiunii, pornind de la suspiciuni, investigații, stabilirea stadiului bolii și tipul de tratament.

Articolul continuă după reclamă

Platforma se adresează celor celor care doresc să afle mai multe despre prevenirea, diagnosticarea și tratamentul cancerului de sân și despre ce înseamnă să trăiești cu această boală.

Cancerul de sân, cauze și factori de risc

Cancerul de sân sau cancerul mamar este o afecțiune în care celulele canceroase (sau maligne) se dezvoltă necontrolat la nivelul țesutului sânului. Este cel mai frecvent tip de cancer întâlnit la femei și principala cauză de deces.

În ciuda a nenumărate studii efectuate de-a lungul anilor, până în prezent nu se cunosc cauzele exacte ale apariției cancerului de sân. Factorii de risc însă au fost identificați și pot fi fi multipli:

  • Cazuri în familie – daca există cazuri semnalate în familie, rudele de grad unu si doi, riscul de a dezvolta acest tip de cancer este foarte mare.
  • Densitatea sânilor – femeile care au un țesut mamar mai dens pot avea risc mai mare de a dezvolta aceasta boală.
  • Radioterapia la nivelul sânilor sau toracelui
  • Tratamente cu estrogen
  • Vârsta – 80% dintre femei pot face cancer mamar dupa împlinirea vârstei de 50 de ani
  • Vârsta înaintată la nașterea primului copil
  • Supraponderabilitate și obezitatea
  • Consumul excesiv de băuturi alcoolice

Cancer de sân, simptome

Cel mai frecvent dintre simptomele cancerului de sân este apariția unui nodul nedureros la nivelul sânului sau axilei. De asemenea pot apărea modificarea pielii de pe sân, secreții ale mamelonului, apariția unor cruste la nivelului mamelonului sau modificarea formei acestuia.

Autoexaminare, analize și investigații

Medicii spun că autoexaminarea sânilor trebuie să devină o rutină săptămânală, mai ales după vârsta de 30 de ani. Cu cat autoexaminarea se face mai des, cu atât va fi ușor să ne dăm seama de cea mai mică modificare apărută la nivelului sânului. Este de preferat ca autoexaminarea sânilor să se facă după menstruație când sânii nu sunt la fel de dureroși.

Ecografia și mamografia. Mamografia este recomandată după vârsta de 40 de ani sau atunci când medicul specialist consideră că este necesar. Ecografia sânului se face însă înainte de 40 de ani, ea depistând orice anomalie sau nodul.

Biopsia la nivelul sânului se face doar la recomandarea medicului, pentru a stabili dacă este vorba de un țesut canceros sau nu.

Mituri adevărate despre cancerul de sân

Cancerul este o boală care sperie foarte multă lume și pe bună dreptate. Acesta este și motivul pentru care, de-a lungul vremii au apărut multe mituri și despre cancerul mamar. Iată câteva dintre aceste mituri, care sunt însă și adevărate:

  • Cancerul de sân este în mare parte moștenit genetic
  • Riscul de cancer de sân crește odată cu vârsta
  • Cancerul de sân poate debuta cu 6-10 ani înainte de a putea fi detectat mamografic
  • Cancerul mamar debutează ca un nodul
  • Mamografiile pot preveni sau reduce riscul de cancer de sân .
  • Pilulele contraceptive pot crește riscul de tumoră mamară .
  • Cancerul de sân afectează mai mult femeile
  • Nu se cunosc cu exactitate cauzele apariției cancerului de sân
  • Alăptarea poate reduce riscul de cancer de sân
  • Absența nașterilor sau o naștere târzie cresc riscul de tumoră mamară
  • Rata de mortalitate prin cancer de sân este în scădere
  • Implanturile mamare nu reprezintă un risc pentru apariția cancerului de sân

Deși nu se știu cauzele exacte ale cancerului mamar, o dietă sănătoasă, menținerea activității fizice și autoexaminarea săptămânală sau lunară a sânilor sunt foarte importante în prevenția acestei boli.

Mai multe despre cancerul de sân poți găsi pe platforma - canceruldesan.ro

Atenție, români! Bacterie periculoasă, ce poate pune viața în pericol! Ce semne te trimit la medic... Filmulețul care a impresionat o întreagă țară: „Tatăl meu stătea întins în pat, iar inima îi bătea într-o cutie de plast...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x