1. Carne cruda
In general carnea cruda prezinta un risc ridicat de a fi contaminata cu salmonella sau poate duce la aparitia toxoplasmozei. De aceea evita carnea afumata sau gratarele in sange, pestele afumat si fructele de mare, sushi.
2. Oua crude
Maioneza, tiramisu, sosul Caesar sau alte dressinguri si mancaruri ce sunt pe baza de oua crude ar trebui evitate. Ele pot fi contaminate cu salmonella.
3. Anumite specii de peste
Sunt pesti ce contin o cantitate de mercur destul de ridicata, iar consumarea lor poate afecta dezvoltarea normala a fatului: rechin, macrou, peste sabie.
Totodata, mananca nu mai mult de 300 grame ton proaspat facut la gratar sau doua conserve de ton in ulei pe saptamana.
Alti pesti de apa dulce pot contine un nivel ridicat de chimicale din cauza poluarii apelor in care traiesc: somon, stiuca, pastrav.
4. Anumite feluri de branza si lactate
Branza moale, nepasteurizata este contraindicata femeilor insarcinate pentru ca aceasta contine un nivel ridicat de bacterii periculoase. Evita: Brie, feta, Camembert.
Laptele nepasteurizat contine listeria, o bacterie periculoasa, ce odata ajunsa la fat, afecteaza dezvoltarea acestuia.
5. Alimente bogate in vitamina A
Atunci cand vitamina A se gaseste intr-o cantitate optima in organism, efectul ei este benefic. Daca insa depaseste doza normala, acest lucru poate cauza aparitia de malformatii congenitale la fat.
Este recomandata evitarea unor alimente foarte bogate in vitamina A, cum ar fi ficatul si pateul din ficat.
6. Mezeluri
In general, mezelurile nu sunt considerate alimente sanatoase. Dar in cazul unei femei insarcinate, sunt cu atat mai mult de evitat. Anumite specialitati din sunca sau salam sunt facute din carne cruda, tratata si exista riscul de a fi infestate cu anumite bacterii periculoase.
7. Ceaiuri si cafea
Inca nu s-au realizat studii suficiente pentru a determina efectele anumitor ceaiuri asupra fatului, insa e mai bine sa fii precauta. Anumite plante pot prezenta un risc chiar si pentru sanatatea anumitor adulti, de aceea evita sa consumi ceaiuri in timpul sarcinii.
Un nivel ridicat de cafeina in organismul mamei poate duce la nasterea unui copil cu o greutate sub cea normala sau chiar la avort. Cel mai bine e ca inainte de sarcina sa reduci treptat cantitatea de cafea pana cand reusesti sa renunti de tot.
Daca nu poti sa incepi ziua fara cafeaua de dimineata, nu depasi o cantitate de 200ml cafea pe zi. Si nu uita ca si in ciocolata, cacao sau bauturi energizante se gaseste cafeina.
Este important si sa nu mananci fructe si legume care nu au fost bine spalate. Evita alimentele din conserve sau cele despre care nu esti sigura cat de vechi sunt.
Cel mai bine este sa mananci mancare gatita proaspata si sa nu o reincalzesti mai mult de o data.
Cu cat vei avea mai multa grija de tine si de ceea ce mananci in timpul sarcinii, acest lucru se va reflecta in sanatatea si starea de bine generala a bebelusului tau.
foto: weightlosssurgerychannel.com
Boala genetica din aerul conditionat... VIDEO! Trateaza durerile pe cale naturala...