- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Stafilococ auriu. În ultimele zile, mai mulți bebeluși care s-au născut la Maternitatea Giulești au ajuns la spital, fiind infectați cu această bacterie periculoasă. Ce este stafilococul auriu, transmitere, simptome și tratament.
Îmbolnăvirile cu stafilococ auriu din ultimele zile vin la o jumătate de an după ce Maternitatea Giuleşti a fost închisă, tot din cauza stafilococului auriu. Atunci, 45 de copii s-au îmbolnăvit din cauza bacteriei descoperite inclusiv pe mâinile medicilor şi asistentelor. În acest moment, DSP şi Inspecţia sanitară fac investigaţii şi vor decide dacă este cazul ca spitalul să fie din nou închis.
Stafilococ auriu. Ce este de fapt
Stafilococul este un grup de bacterii. Unele tipuri de stafilococi se află în mod normal pe pielea oamenilor și în mediu și nu cauzează îmbolnăvire. Alte tipuri, cum este Staphylococcus aureus sau Stafilococul auriu, pot cauza infecții grave. Sunt adesea numite simplu infecții stafilococice.
Persoanele care au avut o intervenție chirurgicală recentă sau au fost internate în spital au mai multe șanse de a obține stafilococul auriu. De altfel, spitalele sunt principalele surse de astfel de infecții, din cauza traficului mare de pacienți bolnavi sau răniți.
Stafilococ auriu, transmitere. Care sunt cauzele infecției
Infecțiile cu stafilococ auriu se transmit prin:
- Atingerea unei persoane care are infecția
- Atingerea obiectelor purtătoare de stafilococ auriu: suparfețe, telefoane, jucării, clanțele ușilor, telecomenzi, butoanele din lift, echipamente din sală de sport.
Stafilococii infectează, de obicei, pielea. Dar stafilococii pot intră în circuitul sangvin, infectând orice parte a corpului, precum inimă (valve) sau oasele. De asemenea, stafilococii pot să adere la dispozitivele medicale din corp cum sunt stimulatorul cardiac, implantele articulare sau valvele inimii.
Stafilococ auriu la copii și bebeluși
Copiii pot avea mai mult contact direct cu alți copii infectați cu stafilococul auriu, cu jucării sau cu echipamente contaminate, astfel că următoarele locuri pot crește riscul infectării lor cu această bacterie: Creșe și grădinițe; Terenuri de joacă; Vestiare; Săli de clasă și săli de sport; Spitale
Copiii sunt mai predispuși la infecția cu stafilococul auriu, deoarece au adesea zgârieturi și mușcături de insecte pe piele, ceea ce facilitează pătrunderea bacteriei în organism.
Stafilococ auriu în gât
Infecțiile cu stafilococ aurit pot fi localizate în gât sau oriunde la nivelul tractului respirator, determinând:
rinofaringite, faringo-amigdalite, traheite, bronșite, pneumonii, empiem, sinuzite.
Simptome stafilococ auriu
La copii, printre simptomele stafilococului auriu se număra leziuni ale pielii dureroase, înroșite, umflate, calde la atingere, purulente sau nu, prezente cel mai adesea în zonele în care copilul a avut o zgârietură, sau o tăietură pe piele. Febra poate fi, de asemenea, un semn care anunță infecția cu stafilococul auriu.
Atunci când medicul nu găsește un tratament adecvat care să elimine superbacteria din organism, care este rezistentă la antibiotice, infecțiile pot lua următoarele forme:
- Furunculi (tradițional, mai este cunoscut și ca fiind un fel de coș aflat în stare avansată, foarte dureros și depozitar de puroi);
- Panarițiu (acumulări de puroi la nivelul unghiilor);
- Celulită infecțioasă, cauzată de pătrunderea sub piele a superbacteriei (apare mai ales pe brațe și pe picioare);
- Impetigo (niște vezicule cu cruste albe care apar în jurul gurii sau al nasului, de regulă la copii);
- Mastita (prezentă mai mult la femeile care alăptează, deci infecția se dezvoltă la nivelul sânilor). Este periculoasă pentru că poate ajunge în laptele matern, iar de aici, la copil.
Stafilococ auriu, tratament
Tratamentul infecțiilor stafilococice cuprinde tratament antibiotic, alături de care sunt necesare și drenajul colecțiilor purulente, îndepărtarea țesuturilor necrozate și a corpurilor străine.
Doctorii tratează infecțiile cu stafilococ auriu cu antibiotice. În cazul în care infecția este luată în spital,se vor prescrie antibiotice care acționează împotrivă stafilococilor meticilino-rezistenți.
Infecțiile localizate la nivelul oaselor necesită de obicei intervenție chirurgicală pentru a exciza țesutul afectat.
Cum previi infecția cu stafilococ auriu
Spală-te bine pe mâini cu apă și cu săpun, cât mai des și întotdeauna înainte să mănânci sau înainte să-i dai copilului tău să mănânce;
Dezinfectează întotdeauna locul unei zgârieturi, tăieturi sau înțepături și acoperă leziunea cu pansamente sterile;
Medicii avertizează asupra pericolului atunci când mâncăm roșii cu brânză. Gustarea preferată a românilor le afectează s... Tratarea cariilor cu laser, o procedură stomatologică nouă în România, fără durere! Cât costă...