Mulți cred că semințele de pepene sunt enervante și le scot cu răbdare, una câte una, înainte de fiecare mușcătură. Alții, mai puțin preocupați de acest aspect, mănâncă pepenele cu tot cu semințe, bucurându-se de gustul său dulce și răcoritor. Există totuși vreun pericol dacă înghițim semințele de pepene sau e doar un mit din copilărie?
Ce se întâmplă de fapt dacă mănânci semințe de pepene
Mulți dintre noi am crescut cu ideea că semințele de pepene roșu rămân blocate în stomac sau în intestin și pot cauza apendicită. Contrar acestei convingeri, sistemul nostru digestiv este perfect capabil să elimine semințele tari. Ele trec ușor prin tractul digestiv și sunt eliminate intacte sau digerate parțial.
Medicii spun că semințele de pepene sunt sigure și chiar hrănitoare, dar există câteva aspecte de care ar fi bine să ții cont, conform Verywell Health:
- Pot cauza disconfort digestiv. Semințele de pepene sunt greu de digerat și, mai ales în cantități mari sau dacă ai crescut brusc aportul de fibre, pot să provoace constipație, gaze sau balonare.
- Au un conținut ridicat de grăsimi. Deși majoritatea grăsimilor din aceste semințe sunt sănătoase, o lingură (10 grame) de semințe conține în jur de 4,5 grame de grăsimi. Dacă urmezi o dietă cu aport redus de grăsimi, e important să limitezi cantitatea consumată.
- Scad absorbția unor nutrienți. Semințele de pepene roșu conțin acid fitic, un compus care poate reduce absorbția mineralelor precum zincul și fierul. Totuși, cantitatea prezentă este, în general, prea mică pentru a avea un impact semnificativ, cu excepția consumului foarte mare.
- Pot declanșa alergii sau sensibilități. Alergiile la pepene sunt rare, dar posibile. De asemenea, unele persoane pot avea o sensibilitate specifică la semințele acestuia.
- Risc de sufocare. Chiar dacă sunt mici, semințele pot reprezenta un pericol de sufocare pentru persoanele care au dificultăți la înghițire sau un istoric de aspirație.
Ce beneficii au semințele de pepene
Deși sunt evitate și îndepărtate, semințele de pepene sunt o sursă surprinzător de bogată în nutrienți esențiali care pot aduce un plus de sănătate și vitalitate. Ele furnizează un amestec de proteine, fibre și minerale necesare organismului.
Iată câteva dintre posibilele beneficii pentru sănătate dacă le consumi regulat:
Susțin sănătatea digestivă
Aceste semințe conțin fibre insolubile care ajută la reglarea tranzitului intestinal. Unele studii susțin că pot avea un efect benefic asupra nivelului glicemiei și al colesterolului, ajutând la menținerea acestora în limite normale.
Mențin sănătatea inimii
Pe lângă benefice, semințele de pepene conțin și grăsimi sănătoase, în principal acizi grași mononesaturați și polinesaturați, precum Omega 6 (acid linoleic) și Omega 9 (acid oleic). Acești acizi grași sunt cunoscuți pentru rolul lor în susținerea sănătății cardiovasculare și a unui metabolism echilibrat.
Furnizează vitamine și minerale
Semințele de pepene sunt o sursă bună de magneziu, fier, calciu, zinc, potasiu și fosfor. De asemenea, conțin vitaminele A, E și vitamine din complexul B. Acești micronutrienți sunt importanți pentru sănătatea oaselor și a mușchilor, reglarea tensiunii arteriale, susținerea imunității și menținerea echilibrului hidric al organismului.
Combat inflamația
Flavonoidele și compușii bioactivi precum licopenul din semințele de pepene au proprietăți antiinflamatoare, contribuind la protejarea organismului împotriva inflamațiilor cronice și a bolilor asociate.
Cum poți folosi semințele de pepene
Când sunt consumate crude și întregi, aceste semințe trec prin sistemul digestiv intacte sau descompuse parțial, ceea ce înseamnă că o parte din nutrienți nu sunt absorbiți. Dar, dacă le mesteci bine înainte de a le înghiți, poți beneficia de nutrienții din interior.
Pentru un gust mai plăcut și o absorbție optimă, semințele de pepene pot fi coapte sau prăjte la fel ca semințele de floarea-soarelui sau de dovleac. Prepararea termică le face mai ușor de digerat și eliberează nutrienții. De asemenea, pot fi măcinate sau hidratate în apă câteva ore. Astfel, vor deveni mai moi și mai prietenoase cu sistemul digestiv.
Sub aceste forme, sunt mai ușor de integrat alimentație. Iată câteva idei de alimente în care le poți încorpora:
- salate
- sendvișuri
- wrapuri
- smoothie-uri
- cereale sau granola
- aluatul de pâine
- hummus
Astfel, poți beneficia de o sursă naturală de proteine, minerale, antioxidanți și grăsimi sănătoase.
Citește și: Cum recunoaștem un pepene copt. Ce trebuie să facem când vrem să-l cumpărăm din supermarket sau de la piață
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.
Efectele untului de cacao asupra sănătății. Ce proprietăți nutritive poate oferi... Alimente care scad cortizolul. Cum poți trata stresul printr-o dietă eficientă...