Când vine vara și temperaturile ridicate își fac simțită prezența, gândul multora zboară instant la un singur lucru: un pepene verde, rece ca gheața, dulce și suculent, gata să-i răcorească în zilele caniculare.
Acest produs se găsește peste tot încă din ultima lună de primăvară, de la magazine până la tarabele din piețe. Odată cu luna iunie, o mulțime de pepeni verzi sunt vânduți și din portbagajele mașinilor comercianților.
Alimentul a devenit faimos datorită gustului său inconfundabil, dar și beneficiilor pe care le are asupra organismului. Adesea, românii așteaptă cu nerăbdare venirea verii nu doar pentru vacanțe, ci și pentru a mânca un pepene verde dulce și suculent.
De asemenea, acest produs poate fi consumat în combinații neașteptate. Multe persoane aleg să-l mănânce cu pâine sau cu brânză, așa cum o făceau bunii noștri în urmă cu mulți ani, fiind un obicei tradițional care nu se va demoda niciodată.
Citește și: Cum să faci dulceață de pepene roșu sau galben. Este ușor de realizat și nu ai nevoie de multe ingrediente
Un lucru dificil, care dă consumatorilor mari bătăi de cap, este alegerea unui pepene copt. De cele mai multe ori se întâmplă ca aceștia să ajungă acasă de la magazin sau din piață și să fie dezamăgiți de produsul achiziționat și de suma pierdută pe acesta. Sunt șanse mari ca acesta să arăta foarte bine pe exterior, dar în interior să fie crud sau stricat.
În goana după prospețime, riscăm să alegem un pepene lipsit de dulceață, sau mai rău, unul deja trecut, cu gust alterat. De altfel, în supermarketuri ne este cu atât mai greu să ne dăm seama ce se ascunde sub coajă acestui produs.
Cum recunoaștem un pepene verde copt
Românii aleg, adesea, să achiziționeze pepenele verde din piețe sau de la comercianții care le oferă posibilitatea de a „testa” produsul înainte de achiziție prin celebrul „dop”. În cazul celor care cumpără acest aliment din supermarket există câteva metode prin care își pot da seama dacă este copt sau nu.
Cum ne dăm seama că pepenele verde de la tarabele din piață sau de la supermarket este copt
Sunt câțiva pași importanți de urmat atunci când ne decidem să cumpărăm un pepene verde copt de la tarabele din piață sau de la supermarket și nu ne dorim ca acesta să fie trecut sau crud.
• Pepenii copți au o culoare mată și cerată, nu atât de intensă precum o au cei cruzi.
• Testul sunetului. Un pepene copt și suculent va suna a plin, sec, atunci când ciocănim cu degetele în el pe când unul crud va suna a gol, potrivit paradisverde.ro.
• Dacă pepenele mai are încă vrejul (cârcelul) și este uscat înseamnă că acesta este copt.
Citește și: Un bărbat a tăiat un pepene de 130 de kilograme ca să vadă ce se afla în interior. Ce descoperire a făcut
• Partea care stă pe pământ trebuie să fie alb-crem la soiurile cu sâmburi și galben-auriu la soiurile fără sâmburi, conform sursei citate mai sus.
Cei care vor urma aceste reguli la achiziționarea pepenilor verzi vor avea șanse mari să se bucure de un produs dulce, copt și suculent.
Cât timp se fierbe porumbul. Cum îl alegi și cu ce poți să-l condimentezi pentru un gust perfect... Cum se curăță corect un ananas. Cum știi dacă ananasul este copt. Trucuri pentru începători...