Antena Căutare

Ce ți se poate întâmpla dacă ai glicemia scăzută și cum să previi astfel de situații

Ca să funcționeze, fiecare celulă din organismul tău folosește drept combustibil o formă de zahăr numită glucoză. Creierul are nevoie de jumătate din toată energia produsă prin arderea glucozei, toate funcțiile sale fiind dependente de un nivel optim al glicemiei.

| https://pixabay.com/en/diabetes-blood-sugar-diabetic-528678/

Ca să funcționeze, fiecare celulă din organismul tău folosește drept combustibil o formă de zahăr numită glucoză. Creierul are nevoie de jumătate din toată energia produsă prin arderea glucozei, toate funcțiile sale fiind dependente de un nivel optim al glicemiei. Dezechilibrul caracterizat prin valori crescute ale glicemiei poate duce la infarct, accident vascular cerebral sau diabet zaharat de tip 2, în timp ce valorile scăzute ale glicemiei sunt însoțite de alte riscuri și afecțiuni, nu mai puțin periculoase.

Glicemia normală are valorile cuprinse între 73 și 110 mg, însă variază de la om la om și depinde de momentul zilei sau de timpul scurs de la ultima masă. De asemenea, glicemia normală la un om sănătos este diferită de glicemia normală la o persoană care suferă de diabet. Totuși, putem considera că ne confruntăm cu hipoglicemie (scăderea glicemiei) atunci când glucoza din sânge scade sub 70 mg/dl la diabetici, sub 50 mg/dl la bărbați, sub 45 mg/dl la femei și sub 40 mg/dl la copii.

Uneori hipoglicemia poate apărea după masă, în cazul în care organismul produce prea multă insulină (hormonul care reglează metabolismul glucidelor). Alteori, cauzele pot fi consumul excesiv de alcool, tulburările de alimentație, dietele, săritul peste mese, afecțiunile ficatului sau ale inimii, activitățile fizice intense atunci când organismul nu dispune de suficiente glucide în sânge

Ce riști dacă îți scade glicemia

Articolul continuă după reclamă

Unele persoane care suferă de hipoglicemie nu manifestă niciun simptom, însă altele se confruntă cu o serie întreagă de tulburări care variază de la simple neplăceri la simptome severe.

Astfel, cele mai frecvente indicii ale fluctuației anormale a glucozei din sânge, caracteristice hipoglicemiei ușoare, variază de la dureri de cap, confuzie și greutate la concentrare, până la vedere încețoșată, palpitații, transpirație, amețeală și senzații de leșin. În cazul unei hipoglicemii severe, te poți confrunta cu stări de dezorientare, convulsii, pierderea conștienței și chiar comă.

Riscul episoadelor de hipoglicemie este determinat de felul în care acestea afectează creierul. Așa cum spuneam mai sus, glucoza este principalul combustibil al creierului. Acest lucru îl face să fie foarte sensibil la fluctuațiile nivelului glicemic, iar funcțiile cognitive sunt afectate, ceea ce te poate pune în situații periculoase.

Pericolul major în cazul stărilor de hipoglicemie este dat de ceea ce se poate întâmpla dacă te surprinde, de exemplu, în timp ce ești la volan, sau în timp ce cobori scările. Există riscul unor accidente grave care pot implica și alte persoane.

Cum corectezi rapid nivelul glicemiei

Află despre glicemia scăzută că nu este considerată o boală, ci o stare care poate fi remediată. Dacă glicemia îți scade sub pragul normal și te confrunți cu simptomele formei ușoare (amețeli, tulburări de concentrare, senzații de leșin), te poți trata pur și simplu cu alimente bogate în carbohidrați. Sunt bune batoanele de cereale, fructele uscate sau proaspete, sucurile de fructe, fursecurile, prăjiturile sau chiar tabletele de glucoză.

În cazul hipoglicemiei severe care apare la persoanele cu diabet zaharat se aplică un tratament de urgență care constă într-o injecție cu glucagon. Dacă intervine pierderea cunoștinței, o altă persoană va trebui să facă injecția și să sune la 112.

Dacă episodul de hipoglicemie survine la o persoană care nu suferă de diabet, într-un interval de 4 ore după masă, o cauză posibilă este producția excesivă de insulină cauzată de alimente bogate în carbohidrați. Încearcă să mănânci puțin și des, evită alimentele care conțin zahăr rafinat și grăsimi saturate sau trans, băuturile alcoolice și sucurile din comerț, și introdu în dietă alimente bogate în fibre solubile.

Nu ignora episoadele recurente de hipoglicemie sau simptome dese de hipoglicemie! Este important ca medicul să pună un diagnostic corect și să te poți trata corespunzător pentru a evita situații mai grave în viitor.

Sănătate la birou: 4 sfaturi pe care să le aplici începând de astăzi... Șase semne că suferi de lipsă de calciu. La unele dintre aceste indicii nici nu te-ai fi gândit!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei Joi, 31.10.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x