"Daca trebuie sa luati medicamente, este necesar sa consultati medicul. Pentru a evita interactiunile nedorite si uneori periculoase dintre alimente si medicamente", spune reputatul specialist.
De asemenea, directorul ICA ii sfatuieste pe pacientii care trebuie sa faca o serie de analize recomandate de medic, inainte cu trei zile de acestea, nu vor mai mananca grepfrut.
Masura este necesara pentru ca acest fruct poate influenta rezultatul unor analize si, astfel, medicul sa nu poata stabili doza de medicamente corespunzatoare.
Printre alimentele la care trebuie sa manifestati mare atentie se numara grepfruturile, branzeturile fermentate, vinul, berea, tonul, fripturile la gratar, preparatele pe baza de sunatoare, lactatele, alcoolul, sarea de bucatarie etc.
Motivele pentru care consumul acestor alimente este nerecomandat in timpul tratamentelor medicamentuoase le vom intelege mai bine cu ajutorul catorva exemple:
GRAPEFRUT
Cunoscut pentru faptul ca poate preveni cancerele si poate inhiba formarea tumorilor, fructul de grepfrut trebuie exclus din dieta celor care vor sa elimine toxinele din organism. Motivul il constituie compusul naringenina, care incetineste cateva dintre procesele metabolice normale de detoxifiere, care au loc in intestine si ficat.
De asemenea, grepfrutul poate interactiona periculos cu o serie de produse farmaceutice, printre care se numara: medicamentele anxiolitice (Xanax, buspirone), cele antidepresive (Zoloft), antialergenicele si antihistaminicele (Allegra), antiviralele (Saquinavir mesylate), antiaritmicele cardiace (Cardarone), antialgicele (cpodeina), antibioticele (aritromicina, claritromicina). In aceeasi situatie se afla si alte medicamente, dintre care le enumaram pe cele care trateaza epilepsia (Tegretol), cancerul (Tamoxifenul, Vinblastine, ifosfamide), raceala (Dextromethorphan), disfunctiile erectile (Viagra) sau anticonceptionalele.
BRANZETURI FERMENTATE, VIN, BERE
Cascavalul, telemeaua, branza de burduf, branza de camembert sau de roquefort (adica branzeturile fermentate), dar si berea sau vinul rosu interactioneaza "nefericit" cu medicamentele antidepresive, afirma profesorul Mencinicopschi. Pacientii care fac, involuntar, astfel de combinatii se pot astepta la crize severe de hipertensiune arteriala.
LACTATELE
Aceste produse, recomandate deoarece contin calciu bun pentru sistemul osos, nu ar trebui sa fie consumate cand sunt administrate antibiotice. Motivul il constituie tocmai ionii de calciu care impiedica absorbtia tetraciclinelor in tractul digestiv. De aceea, administrarea tetraciclinelor trebuie sa se faca la doua-trei ore dupa consumul oricarui produs lactat.
ALIMENTE CU VITAMINA K
Persoanele care urmeaza tratamente cu medicamente anticoagulante, salicilati, aspirina, dar si cei care au in antecedent accident vascular-cerebrale sau infarct de miocard trebuie sa excluda din alimentatie urzicile, spanacul, patrunjelul, varza, salata sau algele marine (tot ce contine vitamina K). De asemenea, trebuie evitate suplimentele alimentare obtinute din Ginko biloba, alge marine, ulei de peste.
Citeste jurnalul.ro
Regimul detox: peste, lactate, varza... Afla ce boli ascunde ameteala!...