Antena Căutare

Cum poate fi afectată sănătatea oamenilor care au pisici. Impactul neștiut pe care îl au felinele asupra stăpânilor

Când oamenii spun că iubesc pisicile, acea dragoste poate fi destul de intensă, de puternică.

Cum poate fi afectată sănătatea oamenilor care au pisici. Impactul neștiut pe care îl au felinele asupra stăpânilor

Shutterstock

Pentru mulți, o felină poate fi un prieten în care pot avea încredere, în compania căreia se pot simți în siguranță mai ales în vremurile de singurătate.

Citește și: O femeie a găsit un pui de pisică abandonat. L-a luat acasă și l-a ținut câteva luni, dar și-a dat seama că este altceva

Cum poate fi afectată sănătatea oamenilor care au pisici. Impactul neștiut pe care îl au felinele asupra stăpânilor

Sunt totuși astfel de relații sănătoase la nivel psihologic sau fizic? Geneticienii, experții în boli infecțioase, psihologii au prezentat mai multe teorii cu privire la motivul pentru care pisicile rezonează atât de puternic cu unii oameni și ce efect pot avea felinele asupra sănătății oamenilor, scrie Medical News Today.

Conform analizelor ADN, strămoșul pisicii domestice de astăzi a fost pisica sălbatică africană, Felis silvestris lybica, care trăiește în Semiluna Fertilă sau Cornul abundenței, intersecția Mesopotamiei antice, Egiptului, Levantului și Persiei.

Unele cercetări sugerează că legătura noastră cu felinele a început cu aproximativ 9.500 de ani în urmă, iar cele mai vechi dovezi au fost identificate pe insula mediteraneană Cipru.

Egiptenii credeau că felinele întruchipează energia divină. Dr. Eva-Maria Geigl este director la Centrul Național Francez pentru Cercetare Științifică (CNRS) și conduce grupul de Epigenetică și Paleogenetică de la Institutul Jacques Monod din Paris, Franța.

Cercetătorii au descoperit că a trăi cu o pisică oferă beneficii pentru sănătate din punct de vedere fizic și, mai ales, psihologic, presupunând că nu ești alergic/ă la pisici.

Un studiu din 2009, de exemplu, a descoperit că persoanele care au avut o pisică aveau un risc mai mic de a muri din cauza unui atac de cord comparativ cu persoanele care nu au avut niciodată o pisică.

Citește și: Imagini adorabile cu a doua cea mai bogată pisică din lume. Este o „actriță” talentată și a ajuns la o avere impresionantă

Într-un sondaj realizat în 2011 de organizația caritabilă Cats Protection din Regatul Unit, 93,7% dintre respondenți au declarat că deținerea unei pisici a fost benefică pentru sănătatea lor mintală.

Și un studiu a arătat că viața cu mai multe animale de companie, inclusiv pisici, poate reduce probabilitatea unui copil de a dezvolta alergii.

Unii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la o potențială infecție a proprietarilor de pisici cu Toxoplasma gondii, un organism parazitar microscopic unicelular găsit adesea în fecalele pisicilor.

Unii chiar au sugerat că T. gondii poate fi un declanșator al schizofreniei. În 2016, cercetătorii au verificat asocierea T. gondii cu schizofrenia și depresia majoră, controlul slab al impulsurilor - inclusiv comportamentul suicidar și criminalitatea - personalitatea și performanța neurocognitivă. Ei au descoperit că există puține dovezi care leagă T. gondii de oricare dintre aceste probleme.

Potrivit sursei citate anterior, pisicile „ne acordă atenție, ne ameliorează singurătatea, ne oferă confort, distracție și joacă, afecțiune și permisiunea unică și specială de a le mângâia și de a le ține în poală, despre care știm că eliberează oxitocină, care la rândul său, suprimă producția de cortizol, hormonul de stres.

„Și cred că beneficiile sunt reciproce. Atâta timp cât afecțiunea pe care le-o oferim este binevenită, felinele au parte de sentimente de apartenență de la noi”, mai arată sursa citată.

Care sunt simptomele și semnele infecțiilor respiratorii la copii. Ghidul a fost publicat de Ministerul Sănătății... Ce se întâmplă în organismul bărbaților care consumă băuturi îndulcite. Concluzia unui studiu recent...
Horoscopul săptămânii 30 ianuarie – 5 februarie 2023. Descoperă ce îți rezervă astrele, în funcție de zodie
Horoscopul săptămânii 30 ianuarie – 5 februarie 2023 aduce vești bune pe plan profesional...
Horoscopul zilei de 31 ianuarie 2023. Taurii pierd bani. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 31 ianuarie 2023 aduce vești bune pentru cei mai mulți nativi din zodiac....
Parteneri
Ce spune culoarea părului tău despre tine. Tipul de personalitate pe care îl ai
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x