Antena Căutare

Daca esti epuizat incearca regimul antioboseala!

Oboseala este raspunsul organismului la suprasolicitare, stres, insomnie, alimentatie nesanatoasa. Sau poate fi semnul unei boli fizice sau psihice. Sunt motive pentru care oboseala nu trebuie trecuta cu vederea. Aflati in continuare solutii pentru a va reface dozele de energie.

Te trezesti in fiecare dimineata cu senzatia ca esti din ce in ce mai obosita. La serviciu nu te poti concentra si te chinuie durerile de cap. Dar nici acasa nu te simti mai bine. Chiar si pregatirea mesei ti se pare o corvoada. Daca aceasta stare de epuizare se mentine mai mult de cateva saptamani, este cazul sa iei masuri.

Mai intai cauta sa intelegi cauza oboselii care a pus stapanire pe tine. De cele mai multe ori, acumularea de nopti nedormite este pe primul loc in boxa acuzatilor.

Imposibilitatea de a adormi mai devreme de 2:00-3:00 noaptea sau trezirea la 4:00 dimineata sunt tulburari ale somnului care isi pun amprenta asupra activitatilor din timpul zilei. Un alt mare vinovat pentru aparitia epuizarii fizice si psihice este stresul.

Cand programul incarcat de la serviciu se suprapune cu probleme familiale si grijile in privinta copiilor, nu trebuie sa ne mai miram ca ne simtim ca si cum am duce in spate pietre de moara.

Daca mai adaugam la toate acestea si alimentatia dezechilibrata, atunci organismul este intr-adevar cu armele la pamant. Iar oboseala este un semnal de alarma pe care corpul ni-l transmite. Important este sa tinem seama de el si sa incercam a schimba obiceiurile rele care au dus la aparitia oboselii.

Mergi la medic!
Iata ce ne recomanda conferentiar doctor Dumitru Matei, seful Catedrei de Medicina de Familie din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila".

Este bine sa incepem lupta impotriva oboselii cu o vizita la medicul de familie pentru o evaluare generala a starii de sanatate. Pentru ca in spatele manifestarilor pe care le avem se pot ascunde boli precum anemia, tulburarile glandei tiroide, hepatita, unele afectiuni cardiace, tulburari psihice, boli infectioase.

In cazul in care medicul nu descopera o cauza organica a starii de oboseala, el ne poate oferi cele mai avizate informatii cu privire la schimbarea stilului de viata. "De obicei le spun pacientilor ca asigurarea celor 8 ore de somn pe noapte este deosebit de importanta pentru refacerea organismului.

Ii sfatuiesc sa isi organizeze in asa fel timpul, incat sa respecte cu strictete programul de somn. Chiar si in week-end este bine sa mearga la culcare si sa se trezeasca la aceleasi ore", spune conf. dr Dumitru Matei.

Specialistul ne mai atrage atentia asupra dietei. Pentru ca organismul sa faca fata solicitarilor zilnice are nevoie de hrana sanatoasa: fructe si legume, carne (dar fara grasimi), oua, lactate. Foarte important este sa nu sarim peste mese.

Este indicat sa mancam cel putin de trei ori pe zi, la aceleasi ore. Mai ales la serviciu suntem tentati sa bem 3-4 cesti de cafea. Complet gresit. Nu facem decat sa abuzam de resursele organismului, care in timp se vor epuiza. In plus, cofeina in exces este cauza problemelor de somn.

Sa nu uitam de miscare, chiar daca exercitiile fizice s-ar putea sa fie ultimul lucru pe care ni-l dorim dupa o zi de munca sau inainte de a merge la serviciu.

"Multi dintre cei care se plang de oboseala au tendinta de a se izola, ceea ce le agraveaza si mai mult starea. De aceea, trebuie incurajati sa faca miscare, sa practice mai ales genul de activitati care presupun iesirea din casa: plimbari in parc, mers pe bicicleta, fotbal, tenis, inot, schi etc.", considera conf. dr Dumitru Matei.

In cazul in care analizele medicale au scos la iveala existenta unor carente nutritionale, medicul poate prescrie suplimente pe baza de vitamine, saruri minerale, oligoelemente. Acestea ajuta la reechilibrarea starii generale a organismului. Tot medicul va decide daca este nevoie de un tratament cu antiinflamatoare nesteroidiene in cazul celor care acuza dureri de cap, de spate, dureri musculare sau articulare.

De sezon
Daca epuizarea fizica si psihica dureaza mai mult de cateva luni, este posibil sa apara sindromul de oboseala cronica. Potrivit conf. dr Dumitru Matei, acesta se declanseaza frecvent in sezonul rece, din noiembrie pana in ianuarie. Oboseala cronica apare pe fondul unui sistem imunitar slabit, fiind rezultatul mai multor factori: viroze, dezechilibre hormonale, depresie sezoniera, carente alimentare.


Oboseala cronica este insotita si de alte simptome: dureri in gat, ganglioni limfatici mariti, dureri musculare si articulare, stari febrile, instabilitate emotionala, scadere sau crestere in greutate, tulburari de memorie si de concentrare.


"Pacientii care au aceste simptome trebuie sa mearga la medic. Diagnosticul este greu de stabilit in astfel de cazuri. Trebuie sa fie un diagnostic de excludere, de asteptare. Intr-o prima faza poate fi vorba de oboseala cronica, dar la controalele ulterioare se poate descoperi o boala grava", atrage atentia conf. dr Dumitru Matei.

Psihoterapie
Persoanele afectate de sindromul oboselii cronice sufera frecvent de anxietate, tristete, se izoleaza. De obicei, au numeroase zile de concediu medical si uneori isi pierd locul de munca. Colegii, sefii, prietenii nu ii inteleg, mai ales daca nu vin cu un diagnostic cert de la medic, considerand ca sunt bolnavi inchipuiti. In astfel de cazuri, psihoterapia poate fi o solutie pentru iesirea din criza. Persoanele care apeleaza la aceasta solutie invata cum sa isi organizeze activitatile zilnice, cum sa faca fata stresului, cum sa comunice si cum sa spuna "nu" atunci cand ajung la suprasolicitare.

Masaj
Uleiurile esentiale de citrice, busuioc, menta, rozmarin, lavanda au efect revigorant asupra trupului si mintii. Dr Felicia Faur, medic primar la Institutul National de Medicina Complementara si Alternativa, recomanda persoanelor care sufera de oboseala cronica sa utilizeze aceste uleiuri sub forma de masaj sau adaugate in apa de baie. In cazul masajului, 3-5 picaturi de ulei esential vor fi diluate in ulei de masline sau de jojoba. In apa de baie se pot adauga aproximativ 10 picaturi de ulei esential. Nu trebuie sa depasim cantitatile recomandate pentru ca uleiurile esentiale irita pielea.

Meloterapie
Senzatia de oboseala dispare ca prin farmec cand ascultam muzica preferata. Efectele terapeutice ale muzicii se datoreaza eliberarii de endorfine (hormonii fericirii). In timp ce ascultam melodia preferata, creierul elibereaza endorfine, care ne dau buna dispozitie si alunga oboseala. Efecte benefice pot avea atat melodiile ritmate, cat si cele relaxante, depinde doar de gusturile noastre in materie de muzica si de ceea ce simtim ca ne face bine.

Citeste jurnalul.ro

Foto: usmomstoday.com

VIDEO! Evita aditivii din muraturi!... Fumatul la genul feminin...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x